Bouw 171 woningen op zeven locaties

Zeven plekken op Texel zijn in beeld voor de bouw van in totaal 171 nieuwe woningen waarvan 87 sociale huurwoningen. Dat staat in een collegevoorstel dat woensdagavond door de politieke partijen besproken wordt.

Volgens de plannen van het college komen er 32 nieuwe woningen op de plek van de voormalige Drijverschool in Den Hoorn waarvan 20 in de sociale sector. Het schoolgebouw en de gymzaal staan op de nominatie te worden gesloopt. Op het voetbalveld in Oudeschild zijn 39 nieuwe huizen gepland waarvan 20 in de sociale sector. In De Cocksdorp gaat het om 42 nieuwe woningen in het verlengde van de Schipper Boonstraat waarvan 26 in de sociale klassen. In Oosterend gaat het om 28 nieuwe huizen achter de Bijenkorfweg waarvan 21 in de sociale sector. De andere beoogde huizen zijn merendeel in de klasse betaalbare koop/middeldure huur en er komen een paar twee-onder-één-kappers en vrijstaande woningen.


Daarnaast komt er aan de Stolpweg in Den Hoorn een CPO-project (collectief particulier opdrachtgeverschap) waarbij vier woningen gebouwd worden. De gemeente levert hier de grond en legt openbaar gebied aan. De zesde locatie voor woningbouw betreft De Tuunen in Den Burg waar voor het project Marserf 9 middeldure huurwoningen, 4 betaalbare koopwoningen en 2 dure koopwoningen gebouwd gaan worden (het Erf van Burg). De zevende locatie is die van de voormalige Kompasschool aan de Molenstraat in Den Burg waar volgens het collegevoorstel 11 woningen komen (twee blokken van vier en één blok van drie). Die gaan ook als CPO-project gebouwd worden. Eerder was hier nog sprake van de komst van een woonvoorziening voor Downtown, maar dat is vervallen.


Op de grondexploitaties van Den Hoorn (Drijverschool) en Oosterend prijken verwachte verliezen van respectievelijk €700.000,- en €530.000,-. Die worden deels gecompenseerd door verwachte winsten op de andere vijf grondexploitaties, er blijft een verwacht verlies van €710.000,- over en dat wil het college dekken met behulp van de algemene reserves van de gemeente. Streven van het college is de woningen zo snel mogelijk te realiseren om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in de dorpen.


Het college hoopt de woningen in Den Hoorn, Oudeschild, De Cocksdorp en Oosterend eind 2023 te kunnen opleveren. Tot eind 2022 wordt gewerkt aan de bestemmingsplanprocedures en het bouwrijp maken van de gronden. Aan de Stolpweg komt de oplevering in handen van de deelnemers aan het CPO-project en voor De Tuunen vindt de gunning in de eerste helft van 2022 plaats. Voor de locatie Kompasschool is de verwachting dat in het eerste kwartaal de gronden aan de CPO-deelnemers opgeleverd kunnen worden.