Kees Boersen krijgt de hoge onderscheiding van de Lions van districtsgouverneur Peter van Es.
Kees Boersen krijgt de hoge onderscheiding van de Lions van districtsgouverneur Peter van Es. Foto: Jeroen van Hattum

'Grote betrokkenheid'

Kees Boersen uit Oudeschild van Lions Club Texel is onderscheiden met de zogeheten District Governors Award van Lions Club International voor zijn uitzonderlijke inspanningen voor de serviceclub.

De District Governors Award is één van de hoogste onderscheidingen van Lions Club International. Districtsgouverneur Peter van Es van Lions Nederland kwam er donderdagavond speciaal voor naar Texel om Kees en zijn vrouw Nel de onderscheiding te overhandigen.


De 80-jarige Kees is al meer dan veertig jaar lid van de Lions op Texel (sinds 1979) waar hij sinds jaar en dag voorzitter is van de commissie Lief en Leed. Leden die ziek zijn of op een andere manier tegenslag kent, kunnen standaard rekenen op een bezoek van Kees.


Dat gaat volgens de Lions altijd gepaard met een vaste portie ‘krachtvoer’ oftewel verse vis rechtstreeks uit de Noordzee. Kees is veertig jaar visserman geweest en nog steeds zeer nauw betrokken bij de kotter (de TX94 Avontuur) waarop tegenwoordig zijn zoon Kees en kleinzoon Koos varen. Zodra de kotter de haven van Oudeschild binnenloopt staat Kees op de kade om de kotter binnen te halen en om wat vis mee te nemen.


Kees is binnen de Lions Club ook al jarenlang nauw betrokken bij de jaarlijkse Lionsveiling. Hij waakt daar over de goederen die geveild worden en hij is voor veel mensen één van de vaste gezichten en aanspreekpunten van de veiling. Daarnaast verblijdt hij zijn clubgenoten van de Lions tijdens clubavonden geregeld met bijzondere verhalen uit veertig jaar visserij waarbij Kees het niet nalaat om te vertellen hoe mooi zijn vak is. Kees ging begin jaren zestig voor het eerst naar zee, was onder meer zeven jaar machinist aan boord van de TX48 en kocht in 1967 met zijn broer de eerste TX94 Avontuur.


De opgedane kennis op zee wordt ook al jarenlang ingezet bij Museum Kaap Skil in Oudeschild waar Kees vrijwilliger is en wekelijks (met uitzondering van de coronatijd) netten staat te boeten.


President Alex Cofino van LC Texel prees Kees tijdens de uitreiking van District Governors Award voor zijn grote betrokkenheid bij de club, zijn inzet voor het eiland en hij benadrukte de grote waardering die de clubleden voor Kees hebben. Het is de derde keer dat een lid van Lions Club Texel een hoge onderscheiding krijgt; Frits Dijkstra kreeg vorig jaar een Melvin Jones Award (vernoemd naar de oprichter van de serviceclub) en wijlen Jan Bloem kreeg eind jaren negentig een Melvin Jones.