Petra Dankers over haar gevoel voor het eiland.
Petra Dankers over haar gevoel voor het eiland. Foto: Aangeleverd

“Op Texel heb je eigenlijk alles”

Texel zit nog altijd in haar hart, maar inmiddels woont Petra Dankers (43) in het Gelderse Nijmegen. Ze praat over haar gevoel voor haar geliefde eiland. Definitief terugkeren naar Texel ziet ze ook in de toekomst niet gebeuren.

Ze is geboren op de Zeebries in Den Burg en opgegroeid net buiten Den Burg aan de Kogerweg. Ze is de dochter van Norbert en Emmy Dankers. “Ik heb het altijd ontzettend naar mijn zin gehad op Texel. Op het eiland heb je eigenlijk alles en ik voelde me er erg thuis.” Ze hield zich in haar jeugd veel bezig met turnen, ze zat bij de turnvereniging in Den Burg. Ze volgde vwo aan OSG De Hogeberg en had het erg naar haar zin.

Studie

Toen ze achttien jaar was, besloot ze te gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Daar studeerde ze 'Fysische Geografie'. Dat gaat onder meer over golven, stromingen en zandtransporten. Het was voor haar toen de eerste keer dat ze Texel verliet. “Er was voor mij geen andere optie. Als je daar wilt studeren en je komt van Texel, dan moet je toch daar ergens in de buurt wonen.”

Werk

Na haar studie in Utrecht, begon ze met een baan aan de TU Delft. Daar hield ze zich bezig met promotieonderzoek bij vloeistofmechanica. “Het was eigenlijk een heel fundamenteel onderzoek wat ik daar deed, nu houd ik me meer bezig met toegepaste dingen.” Ze is inmiddels werkzaam bij Royal HaskoningDHV in Nijmegen. Een baan waar ze het goed naar haar zin heeft. “Het is een ingenieursbureau, met veel verschillende afdelingen. Ik zit zelf op de afdeling die zich bezighoudt met rivieren en kusten. Ik ben daardoor ook vaak bij de Waddenzee te vinden, helaas niet in de buurt van Texel. Waar ik me dan vooral mee bezig houd, is met natuurlijke kustsystemen om je beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.” Ze zit voor haar werk niet alleen in Nederland. Ze is ook een paar keer in Bangladesh geweest. “Ik werk het meest in Nederland, maar ik vind het ook leuk om in landen als Bangladesh te werken. Het is daar heel anders werken dan hier in Nederland, er spelen daar andere problemen.”

Vaste land

Petra heeft tien jaar in Utrecht gewoond. Een stad waar ze het prima naar haar zin had. Toch kende ze in het begin wel dingen die anders zijn. “Ik vond de lucht in Utrecht viezer dan op Texel, maar daar wen je na een tijdje wel aan hoor. Daarnaast had ik het gevoel dat door de lucht, de zon veel minder scheen dan op Texel, dat was gewoon anders.” Echter had ze niet echt aanpassingsproblemen aan de overkant. “Ik kwam vroeger al heel veel in Amsterdam, dus het was niet helemaal nieuw voor mij en ik zat met veel studenten en dat maakte het erg fijn daar.”

Nijmegen

Inmiddels woont ze al veertien jaar in Nijmegen. Waar ze het ontzettend naar haar zin heeft. Ook haar ouders wonen tegenwoordig in Nijmegen. “Het is heel fijn dat zij dichtbij mij wonen, maar het is wel heel gek, want als ik nu naar Texel ga, dan heb ik helemaal geen familie meer wonen daar.” Haar ouders hebben vijf jaar geleden het eiland achter zich gelaten. “Ik wilde eigenlijk niet meer in de randstad wonen. Ik vond Nijmegen een leuke stad, je hebt er alles, het is er niet zo druk als in de Randstad en je hebt meer natuur hier. Ik vind het ook een goede beslissing als ik er nu op terugkijk.”

Texel

Tegenwoordig is ze niet veel meer op Texel te vinden, al voelt ze zich nog wel heel erg verbonden met het eiland. "Ik blijf in mijn hart toch een Texelaar en als ik hier kom, dan voel ik me hier thuis. Ik vind de duinen hier zo mooi en er is hier rust. Ik kon vroeger mijn fiets hier altijd los laten, zonder dat die gestolen werd. Dat kan in de stad niet.” Er zijn nog meer dingen die ze mist. "Ik houd van de zee en deze dingen mis ik eigenlijk wel."

Het is gek dat ik nu geen familie meer op Texel heb wonen

Terugkeren

Petra is niet van plan om in de toekomst weer fulltime op Texel te wonen, parttime ziet ze wel zitten. "Mijn kinderen zijn in Nijmegen geboren, ik heb daar alles, maar ik zou best wel een tweede huisje of stacaravan willen hebben. Ik hou nog wel gewoon van het eiland.”


Dirk Kalverboer