Edo Kooiman opende onlangs de vernieuwede Nieuwelanderweg.
Edo Kooiman opende onlangs de vernieuwede Nieuwelanderweg. Foto: Gemeente Texel

Als alles tegenzit schuldenquote naar 150%

"Het is een 'als, als als-kwestie'. Het kan meevallen als we een afkoopsom voor de haven ontvangen van het Rijk - of een jaarlijkse bijdrage zoals nu - en daar gaan we wel vanuit. Met de tot nu toe goedgekeurde voorstellengaat de netto schuldenquote naar 115 procent. Maar met de uitbreiding van de infrastructuur en plannen rond Artex kan deze schuldenquote oplopen tot 150 procent. We moeten dus wel goed blijven kijken wat we doen."

Het getal dat wethouder financiën Hennie Huisman opnoemde zorgde voor geschrokken gezichten. Op schrift gaf ze al uitgebreid reactie aan de redactie over de schuldquote. "Dit kengetal moet gezien worden in combinatie met overige kengetallen en/of afspraken. Waaronder een sluitende meerjarenraming, de onbelaste belastingcapaciteit, mogelijkheden tot bezuinigingen en de huidige lage rente. Op dit moment heeft dit een positieve invloed, in de toekomst zou dit anders kunnen zijn.

De netto schuldquote is een dynamisch kengetal. Iedere dag verandert de hoogte van het percentage. Één miljoen euro lenen staat volgens het schrijven van de wethouder op dit moment gelijk aan circa 1,75 procent hogere netto schuldquote. "Dus zeg maar: iedere 3 miljoen investeren is 5 procent (afgerond) hogere quote."

De gemeente is in onderhandeling met het rijk over de afkoopsom haven ad €18 miljoen. "Als deze afkoopsom niet ontvangen wordt, maar er bijvoorbeeld gekozen wordt voor voortzetting van de jaarlijkse bijdrage, dan heeft dat zo’n 30 procent hogere netto schuldquote tot gevolg. Ligt de norm dan zoals voorgesteld op 100 procent (zoals de VVD voorstelde in een amendement dat werd weggestemd red.) dan is dit een substantiële mutatie, waarvoor het ambitieniveau van onze gemeente stevig bijgesteld moet gaan worden."

Uitvoeringszaken

Er zijn in de afgelopen jaren een aantal grotere uitvoeringszaken opgestart, die in het afgelopen jaar en de komende jaren tot daadwerkelijke uitvoering zijn gekomen of komen zoals Postweg/Nieuwlanderweg, de Skool, investeringen in fietspaden, en het Cultuurhuis. "Door deze (voorbereidende) besluiten en de onzekerheid met betrekking tot de afkoopsom haven is de ruimte onder de 100 procent niet aanwezig. Per balansdatum 31-12-2020 is de netto schuldquote 58 procent. Als er vandaag een foto gemaakt zou worden, waarbij de afkoopsom van de haven dus niet wordt meegerekend en alle nu reeds genomen besluiten wel , is de netto schuldquote ongeveer 115 procent. In de Perspectiefnota 2022-2025 is een berekening van de toekomstige schuldquote opgenomen. Rekening houdende met het investeringsniveau van onze gemeente en de daadwerkelijke ontvangst van de afkoopsom haven, gaat de netto schuldquote richting de 100%."

Rekening houdende met: Er is geen rekening gehouden met afkoopsom; een gehele uitvoering van goedgekeurde investeringen; het cultuurhuis; een aanvullende investering Postweg/Nieuwlanderweg en uitvoering van alle voorstellen in de Perspectiefnota zou een netto schuldquote opleveren van bijna 150 procent. "De praktijk is natuurlijk dat investeringen vertraagd worden uitgevoerd, dus het percentage zal dan dalen. Daarentegen zullen er ook nieuwe bestuurlijke voorstellen komen, waardoor het percentage zal gaan stijgen."