Een 17-jarige jongen uit Soedan, gefilmd op de grens tussen Italië en Frankrijk.
Een 17-jarige jongen uit Soedan, gefilmd op de grens tussen Italië en Frankrijk. Foto: Shadow Game/Prospektor

"Dit is ook het verhaal van vluchtelingen die nu op Texel wonen"

In de bioscoop in Den Burg is komende zondagavond vanaf 18.45 uur een speciale vertoning van de film 'Shadow Game' te zien.

De film, geproduceerd door Prospektor van Arnold van Bruggen uit Den Hoorn, vertelt het verhaal van een aantal jongeren die gevlucht zijn uit hun land en al jaren door Europa zwerven op zoek naar een veilig onderkomen. Eefje Blankevoort (compagnon van Arnold die een aantal jaar geleden met hem samenwerkte aan de film over de Russenoorlog op Texel) en Els van Driel volgden voor Shadow Games drie jaar lang tien jongeren tijdens hun vlucht door Europa.

De film wordt zondag in Cinema Texel vertoond naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag. Arnold is zelf ook aanwezig bij de vertoning om meer te vertellen over de film en de wereld van vluchtende jongeren. "Het zijn kinderen van soms pas 14 of 15 jaar oud die alleen op de vlucht zijn. Het gaat ook om kinderen en jongeren die soms jarenlang geen school van binnen zien. Vaak vormen ze groepen, maar dan is het onderling nog oppassen voor elkaar en soms valt er een af of komt er een bij." Aangrijpend is volgens Arnold om te zien hoe de jongeren in Europa veel tegenwerking ondervinden. "Eefje en Els zijn vaak bij hen geweest om te filmen en ze hebben veel filmpjes gebruikt die de jongeren onderweg zelf met hun telefoon maakten. Dan zie je wel waar ze allemaal tegenaan lopen."

Volgens Arnold zou het goed zijn als Texelse ouders met hun kinderen de film gaan bekijken om te zien wat leeftijdgenoten meemaken. "Op Texel wonen ook mensen die gevlucht zijn en voor een deel is dit hun verhaal. Vaders en zoons die als eersten vluchten om later hun gezin naar Europa te kunnen halen, de ongelofelijke moeite die mensen zich getroosten om Europa te bereiken op de vlucht voor oorlog, geweld en armoede, op zoek naar een beter leven. De film is ook het verhaal van de Syrische Mouaz Al Balkhi die een paar jaar geleden aanspoelde op Texel en in Den Burg begraven ligt. Hij was ook op de vlucht, trok ook door Europa totdat hij verdronk toen hij zwemmend Het Kanaal probeerde over te steken."

Na de vertoning is er aandacht voor het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties en een manifest dat vorig jaar rondging om vijfhonderd alleenstaande kinderen uit de vluchtelingenkampen op Lesbos in Nederland op te vangen. Die oproep kreeg toen onder meer steun van de Texelse kerken. In de landelijke politiek kwam er wat minder van terecht.