Atletiekbaan in 2017.
Atletiekbaan in 2017. Foto: Jeroen van Hattum

€130.000,- duurder

“Helaas is de aanbesteding inderdaad flink hoger uitgevallen dan geraamd. De laagste inschrijver zit in het slechtste scenario €129.000 boven het door u beschikbaar gestelde krediet.”

Deze zin uit een Raadsinformatiebrief van het college aan de raad is onderdeel van een nieuw hoofdstuk aangaande de renovatie van de atletiekbaan. Vorige maand stelde de raad een krediet beschikbaar van €440.255,-. Als men de zaken wil doorzetten, zal men opnieuw de portemonnee moeten trekken. Op steun van de VVD lijkt het college niet te hoeven rekenen, zij stemden al tegen het budget van €440.255,-. Het bedrag van in het ergste geval €569.255 kan lager uitvallen door meevallers in de asfaltonderlaag en enkele andere onderdelen.

Extra raadsvergadering

Hoewel het college achteraf verantwoording mag afleggen, is er een extra raadsvergadering ingelast en wel op 23 juni. “Het verschil tussen laagste inschrijving en beschikbaar gesteld krediet is van dien aard dat het college vindt dat zij dit actief met u wil bespreken via een wensen- en bedenkingenprocedure in een speciaal daarvoor uit te roepen raadsvergadering van 23 juni (19:30 uur) aanstaande. De vraag die dan u zal worden voorgelegd wordt, is of u het met het college eens bent dat de gunningsprocedure wordt voortgezet. Om het proces niet onnodig te laten wachten, is de voorlopige gunning dan al gestart, we hebben formeel tot 27 juni de tijd om deze af te breken.’

Er zal dan door de raad kritisch gekeken moeten worden naar de verdeling van de kosten en de opstelling richting AV Texel als het aankomt op de verdeling van de investeringskosten. Het zou immers voor een precedentwerking bij andere verenigingen kunnen zorgen. De raad stemde met het eerdere renovatiebudget in om een streep te zetten onder in het verleden gemaakte afspraken. Daarmee werd echter ook een deel van de schuld kwijtgescholden die de vereniging nog aan de gemeente had. Hoe de extra kosten gedekt moeten worden, zal dus duidelijk moeten worden afgesproken. De hoge renovatiekosten kwamen deels uit het wensenlijstje van de atletiekvereniging. Daarop prijkten onder meer prijken "het aanbrengen geheel nieuwe kunststof afvoergoot met afdekker; kunstgras rond de kogelstootsector en LED-verlichting."


Tijdens de raadsvergadering van woensdag ging het college kort in op de kwestie. Zij geven aan dat de stijgende grondstofprijzen de enige reden zijn die zij nu kunnen vinden." Inhoudelijk gaan raad en college komende woensdag verder in gesprek.