De chalets op de voormalige Driehoek, links van het midden de woning van de familie Saal.
De chalets op de voormalige Driehoek, links van het midden de woning van de familie Saal. Foto: Ton Zegers

Wat ik zeggen wou - Hier met die bomen

Uit uw onthutsende stuk (8 juni 2021) over de gang van zaken rond de aanleg van een zogenaamd Resort De Koog door overkantse graaiers, waarbij de ene regel na de andere wordt en werd overtreden pik ik er één, die op het eerste gezicht niet zo wereldschokkend is, maar wel een schrijnend beeld schetst van de nietsontziendheid waarmee een bewoner van Texel door gemeente en/of projectontwikkelaar wordt vermalen.

Een bomensingel van zeven meter breed, die volgens het bestemmingsplan op die plek hoort, is gerooid. De privacy van de bewoners Saal is verdwenen.

Als ik lid van de gemeenteraad zou zijn, dan zou ik per direct een ‘parlementair onderzoek’ eisen, met de vraag "wie is verantwoordelijk voor het rooien van de bomensingel?"


Het hoeft geen moeilijk onderzoek te zijn. Er zijn niet veel mogelijkheden.

- De eigenaar Europarcs heeft ‘gewoon’ op een dag besloten die bomen weg te halen, zonder eerst even met de ambtenaar in dienst te hebben overlegd of dat goed was.

- De bomenrooiers hebben overlegd met de ambtenaar van dienst en die zei dat het goed was.

In beide gevallen passen harde maatregelen. Bij optie één dient de gemeente onmiddellijk het bouwterrein af te sluiten, geen steen meer te laten verplaatsen, geen schep zand te verplaatsen met als eenvoudige argument: jullie zijn in overtreding, zorg dat een bomenrij van zeven meter in ere wordt hersteld en tot dat moment wordt er niet gewerkt. Het verweer van Europarcs ‘waar gehakt wordt vallen spaanders’ getuigt van een totale minachting voor een Texelse burger.

In optie twee is er één of zijn er meerdere ambtenaren onaanvaardbaar buiten het boekje gegaan. Ik zou zeggen: ontslaan. De eis van de nieuwe bomenrij blijft onverminderd staan, maar de Europarcs mag daarbuiten zijn ellendige werk voortzetten.

Komaan, gemeenteraad, laat eens een keer niet over je lopen. Dit is een zeer principiële zaak! Zoek dit tot de bodem uit en tref maatregelen.


Jan Heemskerk,

De Cocksdorp


Naschrift: In de raadsvergadering van woensdag stelde Cees Hooijschuur ook vragen over de kwestie. Burgemeester Uitdehaag gaf aan schriftelijk terug te komen op de kwestie.