Medegebruik land Den Hoorn gaat uit het bestemmingsplan

Het college heeft het bestemmingsplan van Den Hoorn aangepast, zodat het extensief dagrecreatief en educatief medegebruik van de agrarische gronden binnen het beschermd dorpsgezicht van Den Hoorn verdwijnt.

Het college komt daarmee tegemoet aan een motie van de raad om de weilanden rond het dorp te vrijwaren van activiteiten. Aanleiding was een brief van circa honderd bewoners van Den Hoorn om het medegebruik - in 2016 opgenomen in het bestemmingsplan in verband met boerengolf op het land - te schrappen. Dat moet leiden tot een betere bescherming van het beschermd dorpsgezicht van Den Hoorn.

De raad bepaalde in april dat het medegebruik van het land rond het loodsendorp voorbij gaat aan de Ergoednota die in 2017 werd vastgesteld en waarin ook gesproken wordt over het beschermd dorpsgezicht van Den Hoorn. Het college kreeg vervolgens opdracht van de raad om het bestemmingsplan te repareren en dat reparatie-bestemmingsplan ligt van maandag 21 juni tot maandag 2 augustus ter inzage, zodat er bij de gemeente zienswijzen ingediend kunnen worden.


Agrarische belangenvereniging Ons Land uit Den Hoorn gaf een tijdje geleden aan dat recreatief medegebruik van het land juist moet blijven, onder meer in het belang van de schapenhouderij. Volgens de vereniging betekent het verdwijnen van het extensief dagrecreatief medegebruik een extra beperking op de agrarische gronden. Voorzitter Arie Lap van Ons Belang liet eerder weten dat het medegebruik van het land bijdraagt aan de instandhouding van de schapenhouderij.