dorpsstraat de koog
dorpsstraat de koog Foto: Jeroen van Hattum

"Kijk breed naar gevoel drukte"

Stijging van het aantal huishoudens in Nederland door de jaren heen, gasten die op jaarbasis vaker kort dan één keer lang naar Texel komen en veranderend gedrag van mensen op de weg.

Allemaal zaken die volgens VVV-directeur Frank Spooren, lid van de klankbordgroep van het Toeristisch Toekomstplan, een rol spelen bij het gevoel dat het drukker aan het worden is op Texel. Hij deed een beroep op de raadsleden om bij het maken van het toekomstplan breed te kijken naar de diverse oorzaken van het gevoel dat het drukker wordt. "Mensen zijn minder lang dan vroeger op het eiland, maar willen in de tijd dat ze er zijn wel veel doen en het liefst naar veel plekken gaan. Dat het aantal huishoudens landelijk toeneemt, zie je hier ook terug."

Spooren liet de raadsleden weten dat de VVV een aantal jaar geleden al is gestopt met het promoten van dagtoerisme naar het eiland om sturing te geven aan toeristische bewegingen naar het eiland. Hij benadrukte dat er momenteel veel wordt ingezet op de ontwikkeling van kwaliteitstoerisme. Dat is vrij vertaald 'niet meer, maar beter', zodat gasten een vakantie op Texel hebben waarbij de kwaliteit (van verblijf en omgeving) voorop staan.


De VVV-directeur deed een dringend verzoek op de raadsleden om in ieder geval niet het beeld uit te stralen dat het te druk zou zijn op het eiland. Dat geeft volgens hem een ongastvrij signaal af naar mensen die voor een vakantie naar Texel willen komen en een ongastvrij signaal kan volgens hem nooit de bedoeling zijn.