"Wereld om Texel heen is ook doorlopend in verandering"

De wereld om Texel is doorlopend in verandering, dus Texel moet in de gaten houden wat er verandert en mee kunnen gaan in de ontwikkelingen.

Het was dinsdagavond de boodschap van René Jager, voorzitter van TOP, tijdens de presentaties die diverse leden van de klankbordgroep van het Toeristisch Toekomstplan voor de raadsleden hielden. Jager haalde de Griekse filosoof Heraclitus aan die ooit zei dat "verandering de enige constante" is. Volgens de TOP-voorzitter bereikt Texel inderdaad zijn grenzen, maar is er nog tijd om met elkaar te bespreken wat daaraan te doen. Hij hield een pleidooi om in te zetten op kwaliteit voor de gast.

Hij maakte zich minder zorgen over het aantal bedden. Volgens Jager is het meer de kunst om telkens mensen te vinden die in het toerisme willen werken. Daar wordt al aan gewerkt met bijvoorbeeld een Texel Academy en de OSG, maar voldoende woonruimte voor jonge mensen om op Texel te kunnen werken en wonen is één van de belangrijkste punten.

Volgens TOP is het belangrijk dat ondernemers de ruimte hebben om mee te kunnen bewegen met ontwikkelingen in de markt. Jager deed daarvoor een beroep op heldere regelgeving van de gemeente, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Als voorbeeld van de veranderende wereld noemde hij Drenthe dat momenteel toeristisch in opmars is en benoemende hij in de Kop van Noord-Holland zo'n 18.000 nieuwe vakantiehuizen worden gebouwd. "We zullen ons als Texel moeten blijven onderscheiden."


Jager wees de raadsleden erop dat de standpunten van de mensen die in de klankbordgroep zitten over het algemeen behoorlijk bij elkaar in de buurt liggen en dat ze elkaar ook goed weten te vinden om samen over de toekomst van het eiland na te denken. In de klankbordgroep, die sinds januari bestaat, zitten TESO, VVV Texel, KADO Texel, kampeerterrein 't Woutershok, Koninklijke Horeca Nederland/afdeling Texel, TOP, Staatsbosbeheer, LTO Texel en een afvaardiging van de dorpscommissies op Texel.