Het bekende beeld van toeristen die naar Texel komen.
Het bekende beeld van toeristen die naar Texel komen. Foto: Google

Bedden blijven een heet hangijzer

Het blijft een bijzondere combinatie; Texelaars bij wie sterk het gevoel leeft dat het aantal toeristische slaapplaatsen al een tijd geleden de grens van 45.000 is gepasseerd en gemeentelijke cijfers waaruit een beeld rijst dat het allemaal nog wel meevalt.

Het aantal toeristische bedden op het eiland kwam dinsdagavond opnieuw aan de orde bij een bijeenkomst over het Toeristisch Toekomstplan. Twee dingen waren vrij duidelijk; er zijn veel cijfers in omloop, maar dat ene cijfer hoeveel toeristische bedden er precies op Texel zijn is er niet. Volgens laatste gegevens van de gemeente (daterend van 13 juni) kent Texel momenteel 44.102 geregistreerde slaapplaatsen. Die zijn - volgens de normtelling - onderverdeeld in 10.762 slaapplaatsen in tenten, 2.805 voor kamperen bij de boer, 222 voor kamperen bij particulieren, 5.252 in stacaravans, 12.476 in zomerhuizen, 2.845 in recreatieve opstallen, 2.885 in recreatieappartementen, 3.773 in hotels, 1.777 in groepsverblijven en er zijn 1.305 toeristische slaapplaatsen in tweede woningen.


Daarnaast zijn er de niet-geregistreerde bedden. Dat zijn naar schatting 800 bedden voor logies met ontbijt (op naar schatting 200 adressen) en 722 bedden in de haven van Oudeschild die sinds 2009 buiten de beddenregistratie worden gehouden. Dat was destijds een besluit van de raad om de grens van 45.000 bedden (met een uitloop naar 47.000) niet te passeren. De niet geregistreerde bedden (1522) en geregistreerde bedden (44.102) bij elkaar opgeteld zijn 45.624 slaapplaatsen. Dan zijn er ook nog een paar ontwikkelingen om rekening mee te houden. Volgens de gemeente is er nog ruimte voor 195 slaapplaatsen bij kamperen bij de boeren, kunnen er nog een paar honderd ontstaan in monumentale stolpen met een agrarische bestemming en biedt de 25-procentregeling in De Cocksdorp en Den Hoorn nog ruimte voor 64 toeristische slaapplaatsen. Deze drie zijn alleen toegestaan onder de grens van 45.000 geregistreerde slaapplaatsen. Er kunnen nog meer bedden ontstaan bij logies met ontbijt (geen aantallen genoemd) evenals bij de ruimte-voor-ruimte-regeling. Bij woningen in het buitengebied mag onder voorwaarde ook één kampeermiddel staan.


Daarnaast liet het college ongeveer een jaar geleden al eens weten dat er circa negenhonderd 'spookplaatsen' zijn. GroenLinks becijferde op eigen initiatief dat er ook nog meer bedden bij kunnen komen als zomerhuizen verder worden vergroot van 70 naar 100 vierkante meter. Volgens de normtelling staan er vijf bedden in een zomerhuis, in de praktijk willen het er wel eens meer zijn. Opmerkelijk binnen de cijfers is dat de totaal aantal geregistreerde bedden al jaren telkens net binnen de grens van 45.000 slaapplaatsen blijft. Zo was er in januari sprake van 44.161 geregistreerde slaapplaatsen, in 2018 van 44.026 bedden en in 2016 van 44.400 slaapplaatsen. Het voormalig Toeristisch Kennisinstituut berekende in 2008 al eens dat Texel toen 44.000 slaapplaatsen had. Dat was nog met inbegrip van de slaapplaatsen in de jachthaven van Oudeschild (vanaf 2009 niet meer geregistreerd) en rekening houdend met 750 bedden voor logies met ontbijt.


Registratie aantal bedden blijft telkens onder grens 45.000

Volgens de gemeente is het verklaarbaar dat de cijfers onder de 45.000 blijven en door de jaren heen wisselen. De registratie is een dynamisch systeem onder meer doordat er soms een adres bij kamperen bij de boer afvalt of bijkomt. De dynamiek komt volgens de gemeente ook door onderlingen wisselingen tussen de categorieën (tent, stacaravan en zomerhuis). "Er wordt gewerkt met plaatsingsdichtheden: dus bij zomerhuizen kunnen er bijvoorbeeld 20 huizen (100 slaapplaatsen) op een hectare en bij tenten/caravans 50 eenheden (150 slaapplaatsen). Daardoor ontstaan ook wijzigingen." Over het algemeen blijft het totaal aantal slaapplaatsen volgens de gemeente daarmee redelijk constant en zijn het vooral onderlinge wijzigingen in de categorieën slaapplaatsen. "De trend van de laatste jaren is dat het kamperen wat afneemt (overal in Nederland) en er wat meer vakantiehuizen zijn bijgekomen." Projectleider Linda Demmers van het Toeristisch Toekomstplan, die zich zorgvuldig in de cijfers had verdiept, gaf dinsdagavond aan dat het werkelijk aantal slaapplaatsen op Texel overeenkomt met het geregistreerde aantal en dat het er mogelijk nog wat minder zouden zijn als er daadwerkelijk zou worden geteld. Voor dat laatste gaan de handen niet voor op elkaar. Juridisch zitten er volgens de gemeente haken en ogen aan om achter de voordeur te gaan tellen. Texel kent ruim 11.800 objecten waar toeristische bedden staan.