Presentatie van de studenten van Inholland in de TXL sporthal voor een Texelse jury.
Presentatie van de studenten van Inholland in de TXL sporthal voor een Texelse jury. Foto: Jeroen van Hattum

Studenten Inholland: scheidt vrachtverkeer en toeristenverkeer

Spreiding van drukte op Texel via een speciale app, punten voor het gebruik van duurzame vervoersmiddelen en scheiding van toeristenverkeer en vrachtverkeer op de Pontweg.

Het waren een aantal ideeën die studenten van Hogeschool Inholland woensdag aan de dag legden tijdens een presentatie in de TXL sporthal in Den Burg. De studenten (van diverse studierichtingen) hadden zich de afgelopen maanden onder begeleiding van Pepijn Lijklema uit Den Burg verdiept in het onderwerp mobiliteit op Texel. Opdracht was na te denken over mogelijke oplossingen voor de drukte die in het verkeer op het eiland ervaren wordt.

Dat leidde onder meer tot een idee om vrachtwagens voortaan niet meer op 't Horntje te laten aankomen, maar om deze met een boot naar Oudeschild te laten varen. Dan zouden ze meteen in de buurt van het bedrijventerrein zijn en de rest zou in een duurzame terminal overslagen kunnen in kleinere busjes voor transport naar andere plekken op het eiland. De terminal zou, vergelijkbaar met TESO, via aandelen in handen van Texelaars moeten komen. Een andere groep studenten had een plan bedacht om gasten te stimuleren om met smartcars, bussen (rijdend op waterstof) en fietsen over het eiland te gaan. Ze hadden een beveiligde parkeergarage bedacht waar gasten met een gerust gevoel aan het begin van de vakantie de eigen auto kunnen achterlaten. Om gasten te belonen voor het gebruik van fiets/bus/smartcar hadden de studenten een puntensysteem bedacht waarmee ze kortingen bij plaatselijke ondernemers zouden kunnen krijgen (lijkend op de Texelpoints die een aantal jaar geleden werden bedacht).

Een derde groep studenten had een app gemaakt die gasten (en Texelaars) naar rustige plekken op het eiland zou moeten leiden, zodat er geen drukte hoeft te ontstaan op een paar plekken, maar gasten meer verspreid worden. Volgens het principe van de app (lijkend op de druktemeter die de VVV een jaar geleden introduceerde) zouden gasten hun voorkeur aangeven en dan zou aan een plek om heen te gaan ook meteen wat kortingen gehangen kunnen worden om mensen extra in beweging te krijgen.

Een jury die bestond uit rector Corrie Setz van de OSG, wethouder Hennie Huisman, TESO-directeur Cees de Waal en Richard Oerlemans van Inholland. Zij beoordeelden de scheiding van toeristen- en vrachtverkeer naar het eiland als de beste bijdrage van de studenten.