Raad zet streep door draagvlakonderzoek

Er komt geen bevolkingsraadpleging naar windenergie. De raad stemde in met het amendement van Texels Belang, VVD en Texel 2010. Zij stelden dat een dergelijk draagvlakonderzoek geen zin heeft nu er op Texel geen zoekgebieden voor windenenergie zijn aangewezen. D66 en GroenLinks zijn woest.

Het draagvlakonderzoek werd op 16 september 2020 nog aangenomen met steun van Texels Belang VVD. De situatie van gisteren kan niet los worden gezien van het besluit van woensdag. Op 16 september bestond het college voor het laatst uit GroenLinks, Texels Belang en de VVD. In een poging de coalitie te redden stemden Texels Belang en VVD in met de raadpleging. De VVD stelde in de persoon van Jur Schuiringa bovendien vol vertrouwen hiermee eindelijk een einde te maken aan windmolendiscussie op Texel. Later op de avond stapte GroenLinks alsnog uit de coalitie tot woede van de andere twee partijen.


Woensdag leek het tijd voor de afrekening. De VVD had plots geen zin meer aan het beƫindigen van de discussie middels een draagvlakonderzoek en Texels Belang gaf aan dat men Texel uniek wil houden en vind het niet nodig om een bevolkingsonderzoek te houden nu Texel geen zoekgebied is. "De uitkomst staat vast en en een onderzoek brengt flinke kosten met zich mee", stelde fractievoorzitter William Witte. De voorman van Texels Belang ontkende desgevraagd dat het ging om een afrekening met de coalitiebreuk. "Windmolens passen niet in onze kernwaarden. De toerist geeft bovendien ook aan om hier te komen voor het landschap, daar passen windmolens niet tussen."


GroenLinks kreeg D66 vol aan haar zijde, de PvdA na enig aarzelen. Laatstgenoemde partij probeerde het amendement nog te wijzigen door de bevolkingsraadpleging 'vooralsnog' niet door te laten gaan. De indieners van het amendement weigerden het woord "vooralsnog" echter toe te voegen, waarna de PvdA zich bij D66 en GroenLinks voegden. Astrid van de Wetering (D66) deed nog een verwoede poging door te stellen dat Texel er niet komt met alleen zonnepanelen op daken en strandslagen en is bang dat met de streep door het draagvlakonderzoek ook andere mogelijkheden voor kleine ondernemers worden tegengehouden. Deze angst had ook Leontien Verseput van het CDA. Deze partij - waar Ben Zegeren wegens ziekte ontbrak - stemde wel in met het amendement met de stemverklaring dat zij alleen tegen grote windturbines is en wel de mogelijkheden open wil houden voor kleinere windenergieprojecten (zoals bijvoorbeeld wokkels en mogelijke toekomstige ontwikkelingen). Fractie Koot steunde de motie ook, zodat de uitslag eindigde op vijf stemmen voor en negen stemmen tegen.