Bertus Dekker en Kees Dekker bekijken de spullen uit de AOT-tijd.
Bertus Dekker en Kees Dekker bekijken de spullen uit de AOT-tijd. Foto: Jeroen van Hattum

'Persoonlijke invulling aan historie AOT-bus'

Een kniptang, oude buskaartjes, een geldlade voor wisselgeld, een apparaat waar de kaartjes uitkwamen, rollen papier en een reparatieset.

De koffer die Bertus Dekker uit Den Burg vroeger altijd bij zich had op de bus ademt nostalgie. Het zijn vertrouwde materialen voor wie zelf nog met de AOT-bussen heeft meegereden en het is wellicht al historie voor de huidige generatie die niet anders gewend is dan met de chipkaart in het openbaar vervoer te reizen.


Dekker overhandigde zijn koffer met spullen en een paar oude uniformen dinsdag aan Kees Dekker uit Wognum van DAF Oldtimer Truck Club en Automuseum Schagen. Hij is sinds 2018 eigenaar van de 721 die sinds 1972 tientallen jaren voor de AOT over Texel heeft gereden. De bus staat tegenwoordig in Schagen en is recent volledig opgeknapt, zodat er weer mee kan worden gereden. Kees Dekker was blij met de geschonken spullen en uniformen van zijn naamgenoot, omdat ze een persoonlijke invulling geven aan de historie van de AOT-bus. Bertus Dekker kwam op 17 mei 1965 in dienst bij TESO en reed vervolgens tot eind 1993 op de AOT-bussen.


De AOT werd op 1 januari 1971 opgericht als zelfstandige dochtermaatschappij van TESO dat sinds 1942 het openbaar vervoer met de bus op Texel in handen had. De oprichting van de Autobus Onderneming Texel (AOT) ging destijds gepaard met de aanschaf van vijf DAF-bussen ter vervanging van de Mercedesbussen waarmee eerder werd gereden.

Vijf DAF-bussen

Volgens oud-buschauffeur Arie Blom, dinsdag ook aanwezig bij de overhandiging van de spullen, werden in 1971 de eerste drie DAF-bussen in gebruik genomen (de 711, 712 en 713) en kwamen in 1972 de andere twee DAF-bussen (de 721 en de 722) erbij in het wagenpark van de AOT. De bussen hadden 33 zitplaatsen en 37 staanplaatsen. De aanwezigheid van de 721, die bij Zonnenhof aan de Gasthuisstraat in Den Burg geparkeerd stond, riep meteen herinneringen op aan de tijden dat er diensten mee werden gereden. Zo had de 721 vroeger aanzuiging aan de voorzijde en dat bleef niet altijd onopgemerkt. Als de bus in de winter door een iets te grote hoop sneeuw reed, zat er meteen condens en sneeuw tegen de vooruit. "Dan moest je maar even stoppen met rijden."

Museum

Voor zover bekend bestaan er in ieder geval nog twee bussen van de AOT: de bus die Kees Dekker onder zijn hoede heeft en 'bus 5' die TESO in 1966 aanschafte. Deze staat sinds 1994 bij het Vervoer Museum van de NZH in Haarlem. De AOT bestond tot 1989 totdat alle aandelen (die in handen waren van TESO en de gemeente) donderdagavond 16 maart 1989 bij Klif 12 in Den Hoorn werden overgedragen aan vervoersmaatschappij NZH. De AOT-bussen bleven nog een aantal jaren op het eiland rijden, totdat de NZH in 1999 opging in Connexxion.

Voor Kees Dekker is het al jaren een hobby om de historie van de AOT en bussen van weleer in beeld te brengen. "Elke keer hoor je wel weer wat nieuws of komen er mensen met foto's die je nog helemaal niet kende. Dat is mooi om zo steeds meer van de historie te weten te komen." In de persoonlijke koffer kwamen dinsdag ook nog kaartjes tevoorschijn van de fietsbus die in 1992 nog een jaar over het eiland heeft gereden. Kaartje van toen? Vijf gulden.