De Pontweg in maart 2020...
De Pontweg in maart 2020... Foto: Adriaan van Liere

Voor corona waren er minder open plekken dan deze zomer

Het bericht dat de boekingen achterblijven zal menig wenkbrauw doen fronzen. Het eiland lijkt uit haar voegen te barsten en van een gebrek aan belangstelling lijkt geen sprake. Frank Spooren (namens VVV Texel in stuurgroep KADO) gaat hier desgevraagd wat dieper op in.

"Het huidig beschikbaar aanbod aan logies tot en met september wijst nog niet op de verwachte megadrukte. We lopen achter op 2019 bijvoorbeeld." Frank geeft toe dat dit een absoluut topjaar was. Of het erg is dat er iets minder toeristen komen is volgens de VVV-directeur niet aan hem. "Dat is ook aan de gemeenteraad om daar iets van te vinden. Wij signaleren alleen de onzekerheid bij ondernemend Texel, veroorzaakt door lagere bezetting. Na onderzoek blijkt dat dit nog bij zal trekken. Maar dat hoeft niet per definitie te betekenen dat het drukker wordt. We hebben 45.000 bedden", stelt hij met een knipoog.

Frank ziet aan de cijfers van de VVV dat tot en met september er nog voldoende beschikbaarheid is. “Pre-corona, bijvoorbeeld in 2019, was er in deze fase van het jaar veel minder beschikbaarheid, dus die extra boekingen zijn simpelweg nodig om pre corona niveaus te kunnen evenaren. De Nederlandse en Duitse consument nemen tot nu toe een afwachtende houding aan”, aldus Spooren. Hij ziet wel dat sinds Duitsland vorige week donderdag kleurcode geel heeft gekregen, met het wegvallen van de verplichte PCR test, de Duitse boekingen weer op gang lijken te komen.