Anders bekeken

Ongemakkelijk…


Voor me ligt een mooi tijdschrift. Ik kocht het bij Theo om weg te geven, maar raakte zelf ook zo nieuwsgierig dat ik het eerst zelf ben gaan lezen. Een vreemde eigenschap, iets lezen wat voor een ander is. Het voelt wat ongemakkelijk. De man over wie het tijdschrift gaat, had altijd een boek bij zich. Hij verkreeg het tweedehands voor Sinterklaas en het heette: ”De wonderen des hemels”. Hij leerde het van buiten en gaf het een ereplaats in zijn boekenkast. Hij ging naar Utrecht om Natuurkunde te leren, maar raakte zo diep gefascineerd door de Sterrenkunde bij het allereerste college dat hij een ommezwaai maakte en zich verdiepte in alles wat met de sterren te maken had.

En dat was veel, heel veel. In de oorlog dook hij met een vriend onder in de Sterrenwacht. 's Nachts studeerden ze in de bibliotheek. Hij studeerde cum laude af en werd in 1960 hoogleraar astrofysica in Utrecht en richtte het Laboratorium voor Ruimteonderzoek op. De NASA wilde een zonnesatelliet lanceren en vroeg om voorstellen van kandidaten wereldwijd. De zonnevlammen waren zijn specialiteit en het wonderbaarlijke gebeurde; zijn plannen voor een röntgendetector werden omarmd. Sterker nog, op 30 april 1980 was daar een prachtige waarneming. Kortsluiting tussen stroombogen aan de rand van de zon met een explosie van jewelste. De zonnevlam werd de Queen’s Flare genoemd. Het was de dag dat Juliana de troon overdroeg aan Beatrix. Een gedenkwaardige dag.

Hij ging verder met de grotere sterren, nog 1000 keer zo groot als de zon en ontdekte dat Pluto eigenlijk geen planeet was. De internationale Astronomische Unie volgde zijn mening en de Amerikanen die Pluto ontdekt hadden moesten de titel inleveren. Ja, een ongemakkelijke situatie, vooral als het op voorspraak gebeurt.

Hoe anders als het op eigen voorstel is. Afgelopen week slaagde onze toekomstige koningin Amalia cum laude voor het vwo, de vlag uit, zeker. Ik vond het kleine zelfgeschreven briefje waarin ze afstand deed van haar toelage van een dikke miljoen en dat ze stuurde naar Mark Rutte echter van nog meer waarde. Ze voelde zich ongemakkelijk omdat ze nog niets terug kon doen voor dat geld. Ongemakkelijk zou ik bij de miljoenendeal in de mondkapjes door Van Lienden bij het CDA hebben verwacht, maar niet bij haar. Bijzonder!

Er is vast iets van de Queen's Flare overgesprongen. In het licht van de 100 jaar geworden wijze Kees de Jager hoop ik dat Amalia nog veel tweedehands boeken zal vinden op haar pad en veel moois mag meemaken tijdens haar speurtocht door het leven… Voor alle geslaagden, proficiat…


Jozien