Texels landschap.
Texels landschap. Foto: Jitty leyen

Onvoldoende Texel

De gemeente heeft van de provincie een onvoldoende gekregen voor haar taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving in 2020. De financiën waren in orde, twee andere gebieden waren voor verbetering vatbaar.

Dat blijkt uit de jaarlijkse beoordeling van de provincie van alle gemeenten in Noord-Holland. De beoordeling werd afgelopen week door de provincie gepubliceerd. De provincie controleert jaarlijks hoe gemeenten het doen op gebied van financiën, informatie en archiefbeheer, omgevingsrecht en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers.


Texel kreeg over het jaar 2020 een onvoldoende voor de taken op gebied van het omgevingsrecht, omdat de gemeente - volgens een brief van de provincie - geen informatie bij de provincie had aangeleverd. “Door het ontbreken hiervan blijkt dat er geen zicht is op de invulling van de wettelijk voorgeschreven procescriteria.” De provincie nam een eerder doorgestuurd meerjarig strategisch en operationeel beleid van de gemeente en documenten van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord wel mee in de beoordeling.


Volgens de provincie moet Texel meer meetbare doelen opstellen voor het omgevingsrecht, beleid voor vergunningverlening baseren op analyse van inzichten en inzichtelijk maken welke capaciteit en middelen nodig zijn om doelen die beschreven worden te bereiken. De gemeente werd eind januari al op de hoogte gesteld van de onvoldoende, waarna een termijn vier weken werd gesteld om via een plan van aanpak de boel op orde te krijgen. De provincie gaf in 2020 tien gemeenten in Noord-Holland een onvoldoende voor de taken in het omgevingsrecht, vier meer dan in 2019. De provincie spreekt van een zorgelijke ontwikkeling. "Vooral omdat de nieuwe omgevingswet bijna in werking treedt en veel gemeenten te maken hebben met bezuinigingen en personeelswisselingen."


Op het gebied van financiën scoorde de gemeente in 2020 een voldoende bij de provincie. Op terrein van informatie/archiefbeheer en de huisvesting van verblijfsgerechtigde asielzoekers is volgens de beoordeling verbetering mogelijk. Volgens de provincie zou Texel volgens de taakstelling voor 1 juli 2021 nog 15 verblijfsgerechtigden moeten huisvesten. Dat is inclusief een achterstand van vier mensen die uit 2020 dateert.


Wat het informatie/archiefbeheer betreft, moet de gemeente van de provincie een bewaarstrategie hebben. Ook zijn nog niet alle archieven die daarvoor in aanmerking komen overgebracht naar het Regionale Archief in Alkmaar.