Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Schaarste…

Als je de afgelopen periode scherp bent geweest, heb je in het nieuws ook de zogenaamde 'internet hacking testen' voorbij zien komen van 's werelds grootste bedrijven, waaronder water- en elektrabedrijven. Testen om te zien of en hoe deze bedrijven beveiligd zijn tegen hackers. Waarschijnlijk heb je net als ik vandaag gezien dat ze de test hebben doorstaan, doordat je hebt genoten van een kopje koffie of thee met water uit de kraan. Heb je erbij stil gestaan hoe afhankelijk we op dit moment van deze bedrijven zijn in het geval een hacker wel met succes het systeem plat legt? Een positie die onze voorouders zeer zeker niet hadden. Hoe zelfvoorzienend zijn jij en ik eigenlijk als ons lichtknopje het niet meer doet of er geen water meer uit de kraan stroomt omdat de elektriciteitscentrale plat ligt?


Zelfvoorzienend zijn is een zogenaamd hot en sexy topic in de politiek. In deze column sta ik, bewust, niet stil bij windmolens en al die onderwerpen. Wel bij, in mijn ogen, echt zelfvoorzienend zijn zoals onze voorouders al waren en wat bij ons uit ons geheugen gewist lijkt. In de tijd van onze over-en overgrootouders op Texel werd het zoete water uit de duinvalleien verpacht. Het zoete water werd gevonden vlakbij het strand onder de rede van Den Hoorn en met karren werd het zoete water uit de duinen naar de schepen gebracht. De wijzigingen in het water op ons eiland zijn prachtig vastgelegd in het onderzoek door Irene Maas. Wat ik van mijn ouders heb begrepen, is dat zij zijn opgegroeid met een waterput in de tuin waar het water voor het dagelijks gebruik uit vandaan kwam. Slim zou je nu zeggen, want dan heb je ook geen last van een waterstop als de elektriciteit uitvalt. Maar ja, dat betekende ook geen douche… Ja, buiten onder de koude pomp kon je daar, toen al, aan de 'Wim Hof-methode' doen.


Net als onze koning Willem Alexander geloof ik in de kracht van water en het belang daarvan. En nu in deze transformerende periode, waarin de hele wereld is veranderd, word ik dan ook heel blij als ik zie dat veel mensen weer teruggrijpen naar de kennis van onze voorouders. Door een waterpomp in de tuin te plaatsen of, de nieuwere variant, een regenton te gebruiken voor het opvangen van regenwater. En als ik dan, iets eerder dit jaar, op de fiets naar het postkantoor rijd en onderweg zie dat hét sterrenrestaurant van ons eiland net als ik ook is begonnen met het telen van eigen groente; als ik zie dat veel restaurants op ons eiland die stap óók hebben gemaakt, dan maakt mijn hart een vrolijk sprongetje. Want dat is waar we naar mijn idee nu naar toe mogen bewegen: zelfvoorzienend zijn met water en voedsel. En ja, zeker ben ik me ervan bewust dat er een hele grote groep van onze bevolking vooral aan het bingewatchen* is (*heel veel series achter elkaar kijken ). En dat het woord bingewatchen is afgeleid van heel veel eten. En dat we in onze samenleving ook te maken hebben met een steeds grotere groep mensen die veel te zwaar zijn/ obesitas hebben. Wellicht ben ik te optimistisch maar ik geloof dat zelfvoorzienend de toekomst is. Doe je mee?


Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker