De Vriendschap onderhoudt na ruim een jaar oponthoud met ingang van 18 juli samen met de Vliehors Express de verbinding met Het Posthuys.
De Vriendschap onderhoudt na ruim een jaar oponthoud met ingang van 18 juli samen met de Vliehors Express de verbinding met Het Posthuys. Foto: Waddenveer De Vriendschap

Verbinding Texel-Vliehors-Posthuys hersteld

De oude verbinding tussen Texel en Vlieland wordt weer hersteld. De eerste dagtocht met de Vriendschap, de Vliehors Expres naar Het Posthuys is op zondag 18 juli.


35 jaar lang voer De Vriendschap vanaf de steiger van Texel naar de steiger op de Vliehors, waarna de passagiers overstapten op de truck van de Vliehors Expres, die de reizigers over de immense zandvlakte naar Het Posthuys reed. Tot er vorig jaar, door een conflict een kink in de kabel kwam en de betrokken ondernemers niet tot een akkoord konden komen. Sindsdien was de verbinding gestremd.

Dirk Albert Blom van Waddenveer De Vriendschap: “Er speelde van alles. Er moesten eerst een aantal dingen worden opgelost. Dat is nu min of meer het geval. De gemeenten Vlieland en Texel, de Vliehors Express, Defensie en anderen hebben zich ingespannen om het weer van de grond te krijgen. We beginnen rustig aan, om te kijken hoe het loopt. Nadat het ruim een jaar niet mogelijk is geweest de gasten naar Het Posthuys te brengen, is De Vriendschap blij dat de oude verbinding is hersteld.”

Aant Durk van der Veen van de Vliehors-Express over de doorstart: “Dit is in ieder geval een begin. Laat dit een testjaar zijn om volgend jaar weer volledig aan de gang te gaan. Dit hele verhaal is vooral te danken aan Defensie en de gemeente Vlieland. Defensie heeft de gesprekken voorgezeten. Aan de hand daarvan zijn we tot afspraken gekomen. Anders zou dit resultaat er niet zijn.”

Met ingang van 18 juli vaart de Vriendschap een keer of twee per week op de Vliehors. Dat het niet vaker gebeurt, komt volgens Blom ook doordat er ook al veel andere tochten op de planning staan.

Gasten van de dagtocht naar Vlieland worden, zoals het al 35 jaar ging, vanaf de steiger door de Vliehors Expres naar Het Posthuys gebracht. De grote gele truck rijdt de gasten vanaf het strand van de Vliehors naar Het Posthuys, het eerste huisje in de bewoonde wereld.

Er wordt gereden over de zandvlakte van Vlieland, tevens militair oefenterrein, de enorme zandvlakte van 12 kilometer wordt ook wel de “Sahara van het Noorden” genoemd. Gasten kunnen vanaf Het Posthuys per fiets, per bus of wandelend het eiland verkennen.


Nieuw is dat de fietsen vooraf gereserveerd moeten worden en niet meer standaard aanwezig zijn. De vertrektijden zijn aangepast op het nieuwe vliegschema van Defensie, daardoor is het verblijf op Vlieland iets langer geworden. Blom: “We vertrekken ’s ochtends om 9:30 uur en de terugreis begint om 17:15 uur. De tocht met De Vrlendschap en de Vliehors Expres duurt samen een uur.


De Vriendschap houdt ook dagtochten naar de haven van Oost-Vlieland. Dan wordt heen en terug gevaren op het hoogwatertij, onder Vlieland langs over het wad. Deze tocht duurt met 1,5 uur wat langer. Op de haven van Oost Vlieland is voor de hele dag een gereserveerde fiets op te halen.

Afbeelding