Denise Betsema in actie tijdens het Wereldkampioenschap veldrijden.
Denise Betsema in actie tijdens het Wereldkampioenschap veldrijden. Foto: Alain VDP Vandepontseele

“Ik blijf altijd gewoon Denise”

Als professioneel veldrijdster is Denise Betsema (28) bekend in Nederland en België, maar op Texel, waar ze al haar hele leven woont, blijft ze gewoon Denise. Een echte Texelse die al vanaf kleins af aan veel bezig is met fietsen.

Ze is geboren op 23 januari 1993 in Den Helder. Haar ouders, John en Simone, runnen al vijftien jaar lang de fietsenzaak “Bets Fietsen” in Oudeschild. Ze heeft twee jongere zusjes Esmee (25) en Inge (22). Esmee had net als Denise zelf ook interesse in fietsen, Inge minder. Het fietstalent heeft ze naar eigen zeggen van haar moeder, die tot haar achttiende ook op hoog niveau heeft gefietst. “Ik merk heel erg dat mijn familie achter mij staat. Voor de huidige coronacrisis kwamen zij ook vaak kijken bij mijn wedstrijden, ik waardeer die steun enorm.”


Voordat ze begon met fietsen, deed ze in haar jeugd aan motorcross. Om haar conditie op peil te houden ging ze wielrennen en mountainbiken, iets wat ze al snel leuker vond. “Twee jaar daarna ben ik eigenlijk gestopt met motorcrossen en ging ik me vol focussen op fietsen, ik ging toen fietsen bij fietsclub Wielersport Texel."

Oudeschild

Denise groeide op in Oudeschild. Ze woonde daar aan de De Ruyterstraat, vlakbij de dijk. Daar heeft ze bijna achttien jaar gewoond. “Ik heb het altijd naar mijn zin gehad in Oudeschild. Ik heb daar veel buiten gespeeld en ik merkte in Oudeschild echt het dorpsgevoel, er is daar veel sociale controle, dat is erg fijn. Eigenlijk, omdat ik zo’n goede jeugd gehad heb op Texel wilde ik mijn kinderen hetzelfde geven als wat ik had.”

Ze doorliep de basisschool op OBS De Bruinvis, een school waar ze het erg naar haar zin had. “Ik was niet echt een studiebol. Ik was liever buiten dan in de boeken. Ik had veel vriendinnetjes en mijn basisschooltijd was erg fijn.”


Ik heb het naar mijn zin op Texel en ik wil hier niet weg, met trainen heb je hier alles

Haar middelbare schooltijd bracht ze door op OSG De Hogeberg. Daar begon ze op de mavo. “Als brugger denk je wel van 'dit is een grote school', veel groter dan ik in eerste instantie gewend was, maar ik had het daar ontzettend naar mijn zin. Ik leerde veel mensen kennen van buiten Oudeschild en daar maakte ik ook vriendinnen.” Denise haalde eerst haar mavo en later ging ze door op havo. In het examenjaar van havo gebeurt er iets onverwachts. “Ik werd zwanger van mijn eerste kind, Jukka. Het was toen flink schrikken, het was eigenlijk niet gepland en ik was ook nog maar achttien jaar. Sjoerd (haar huidige partner red.) en ik besloten het kind te houden en ons vol in te zetten voor het kind. Ik behaalde mijn examens en even later zijn we gaan samenwonen in De Waal. Daar hebben we twee jaar gewoond, inmiddels wonen we al zeven jaar in Den Burg.”


Na haar zwangerschap zette ze de droom om professioneel fietser te worden even op een laag pitje. Na de geboorte van haar tweede kind Wolf, kriebelde het naar eigen zeggen toch weer om te gaan fietsen. “Ik ben daarna serieus begonnen met trainen. Ik wilde alles op alles zetten om professioneel fietser te worden. Ik was toen 21, 22 en ik had zoiets van nu kan het nog. Ik deed die trainingen samen met Rob van Beurden. Later ben ik overgestapt naar Tom de Kort, die nu ook mijn huidige trainer is."

Binnen twee jaar kwam ik bij de top van het mountainbiken in de Benelux terecht. Als ik nog beter zou worden dan zou ik het eiland af moeten. Dat wilde ik niet, ook vanwege mijn gezin, daarna ben ik overgestapt op veldrijden, daar bleek ik nog beter in te zijn dan mountainbiken. Met veldrijden kon ik in principe gewoon op Texel blijven wonen. Nog steeds vragen ze in België waarom ik niet daar kom wonen, maar ik heb het naar mijn zin op Texel en ik wil niet weg. Ik heb eigenlijk nooit overwogen om daar te wonen, met trainen heb je hier alles, zand, bos en wind.”

Denise kwam begin november 2018 bij Marlux Bingoal terecht. Datzelfde jaar pakte ze brons op EK in het Brabantse Rosmalen en pakte ze de wereldbeker in het Belgische Koksijde. Later begin februari 2021 pakte ze brons op het WK in het Belgische Oostende. Haar keuze voor Marlux Bingoal (nu Pauwels Sauzen) maakte ze heel bewust, ze had de keuze uit vijf verschillende teams, maar haar voorwaarde was om Tom de Kort te behouden als trainer. “Alles is hier goed geregeld, de fietsen zijn in orde en ik voel me op mijn plek hier.” Toen ze bij dat team terecht kwam, veranderde er voor Denise wel veel. “Voorheen reed ik voor diverse Texelse sponsoren, zoals onder andere,, AB Texel en Paal 15. Ik begon daar in september en maakte in november al de overstap naar een professioneel team. Ik vond het toen vervelend om de Texelse sponsoren achter te laten, aangezien zij er al vanaf dag één voor mij waren. Zij hadden er gelukkig wel alle begrip voor en AB Texel is nog steeds een sponsor. Zij hebben zelfs een keer een wereldbeker gesponsord. Bij een professionele wielerploeg als Pauwels Sauzen Bingoal wordt alles voor je geregeld rondom wedstrijden. Ik ging er erg op vooruit. Het was van een individueel team naar een hele grote groep. Toen ik voor de Texelse sponsoren reed, moest ik dat soort dingen zelf regelen. Voor mij was het sowieso altijd al een droom om professioneel in het fietsen aan de slag te gaan.” Dat haar wedstrijden op televisie zijn, geeft haar geen extra druk. “Ik heb daar niet echt moeite mee. Ik ben altijd mezelf en dat is denk ik ook de beste manier. Ik laat me niet gek maken door camera’s. Na afloop word je ook geïnterviewd, dat vind ik wel een leuke bijkomstigheid."

Doping

In het jaar 2019 werd ze zowel eind januari in het Brabantse Hoogerheide als midden februari in het Belgische Middelkerke positief getest op anabole steroïden. Dat was een grote nachtmerrie voor haar. “Ik kreeg een telefoontje waarin gemeld werd dat ik positief getest was. Mijn wereld stond op z’n kop. Ik kreeg ook alleen dat stukje informatie, de rest moest ik zelf uitzoeken. Ik wist vanaf het begin al dat ik niks had gebruikt, maar waardoor dit kwam was echter de vraag. Uiteindelijk kwamen we erachter dat ik een vervuild supplement had geslikt. Het is bizar dat je iets inslikt waarvan je denkt dat er geen risico in zit, er toch zulke stoffen inzitten.”

Denise heeft er daarom bijna een jaar uitgelegen. “Het was voor mij extra lastig om thuis te zitten. Je wilt zo graag die wedstrijden rijden en je hebt eigenlijk geen idee wat er nou aan de hand is. Ik kan wel zeggen dat dit het ergste jaar uit mijn leven is geweest. Gelukkig heb ik geweldige steun gehad van familie, vrienden en supporters. Het scheelt denk ik ook wel dat ik moeder ben en dat ik mij kon focussen op het moederschap. Nu ben ik wel extra blij dat ik weer gewoon kan fietsen. Ik geniet er nog meer van dan voorheen en ben er ook sterker door geworden.”

Bevolking Texel

Van de bevolking op Texel ervaart ze veel steun. “Ik voel echt dat de mensen het mij gunnen. Het lijkt wel of heel Texel ernaar kijkt. Dat is een heel mooi gevoel. De mensen spreken mij hier vaak op aan op straat, op een hele leuke en positieve manier.”

Bets Fietsen

Toen Denise begon met fietsen, zijn haar ouders begonnen met de fietsenzaak “Bets Fietsen”. Eerst zaten ze aan de De Houtmanstraat, toen aan de Heemskerckstraat en inmiddels zitten ze al ruim twee jaar aan de Vlamkast. Zelf is ze er ook een tijdje werkzaam geweest. “Nadat Wolf geboren is in 2014 ben ik daar met veel plezier gaan werken, de helft van de tijd was ik daar aan het werk en de andere helft was ik aan het trainen. Op die manier had ik alles op fietsen gezet, werktijden aangepast, heel veel fijn dat ze me daarmee hielpen. Daar ben ik ze nog elke dag dankbaar voor.”

Momenteel is John iedere wedstrijd met Denise mee als mechanieker. “Het was mijn eigen keuze om mijn vader mee te nemen. Hij is fietsenmaker, hij zorgt ervoor dat alles spic en span is. Hij staat daar samen met de zwager van mijn trainer. Het is heel fijn dat hij daar staat, hij voelt me aan en met hem kan ik alles delen. Ik weet dat het goed zit als hij de fietsen regelt.”

Bijnaam

Denise heeft zichzelf de bijnaam “Deniesoverseas” gegeven. De totstandkoming kwam als volgt. “Ik werd wel eens zo genoemd, omdat ik van het eiland kwam. Toen ben ik zelf begonnen met bloggen. Ik vond het een toepasselijke naam, het is zo mijn naam in één adem met Texel, dat vinden ze speciaal. Mijn naasten moesten er een beetje om lachen. Ze vonden het wel heel leuk, ze noemde me ook wel eens zo, maar ik blijf altijd gewoon Denise.”

Hoogtepunten

Haar hoogtepunten in het veldrijden zijn het pakken van de wereldbeker in Hulst, derde op het WK in Oostende en het winnen van de wereldbeker in 2018 in Koksijde. “Koksijde was eigenlijk mijn doorbraak. Een wereldbeker winnen is iets heel speciaals. Ik ben trots op het constant presteren in een seizoen, ik heb veel podiumplaatsen en overwinningen gepakt.”

Toekomst

Haar droom is om in de toekomst een WK-titel te pakken. Ze zou dit nog lang willen doen en denkt momenteel niet aan stoppen, ze heeft het enorm naar haar zin in dit vak. Na haar carrière denkt ze wel te weten wat ze wil doen. "Het lijkt me leuk om actief te blijven in de fietssportwereld, misschien als trainer of als ploegleider.”


Dirk Kalverboer

Denise Betsema met zoon Jukka en dochter Wolf.