Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Oud huis Hogeberg alsnog gesloopt

Het ziet het naar uit dat de oude woning bij de nieuwe stolp op de Hogeberg binnenkort alsnog wordt gesloopt. De gemeente heeft daarover en over andere zaken met de eigenaresse van Skillepaadje 8 afspraken gemaakt.


Het college heeft een vaststellingsovereenkomst gesloten met de eigenaresse. Hiermee wordt volgens b en w een einde gemaakt aan een reeks juridische geschillen die op dit perceel betrekking hebben.

De kwestie kent een lange voorgeschiedenis. De huidige eigenaresse kocht het woonhuis met bijgebouwen in 1997. De aanvraag voor de stolp die ze wilde bouwen, mondde uit in een slepende kwestie, waarbij de rechtbank tussenbeide kwam, schadevergoeding werd geëist en er werd gedreigd met torenhoge claims en een alternatief plan voor een paar “oerlijke” schuren. Na acht jaar kreeg ze alsnog groen licht voor de stolp.

Daarmee was het conflict niet uit de wereld. Het belangrijkste geschil betreft de sloop van de oude woning op het perceel. De gemeente bevestigt dat toen de vergunning voor de stolp destijds werd verleend, is afgesproken dat het oude huis zou worden gesloopt. “Maar daar ontstond discussie over.”

Nieuwe schuur

Afgesproken is nu dat de eigenaresse deze woning binnen zes weken na ondertekening van de overeenkomst zal slopen. De handtekeningen zijn volgens het college gezet. Het college staakt nu de juridische procedures die zijn ingezet om sloop van de woning af te dwingen.

Gesteggel was er ook over de bouw van een nieuwe schuur in plaats van de oude schuren. De schuren waren volgens de gemeente destijds geen onderdeel van de aanvraag voor de woonstolp. B en w over de nieuwe schuur: “Tot nu toe is er geen aanvraag geweest die verleend kon worden. De juridische “strijd” daarover wordt nu gestaakt.” De bestaande schuren worden vooralsnog niet gesloopt, meldt de gemeente.

Ook was er getouwtrek over de vernieuwing van het pad en speelden er bezwaar-/beroepszaken over deze kwesties. Ook die worden nu gestaakt en de eigenaresse dient geen claim bij de gemeente in over de aanlegkosten van een nieuw toegangspad. Overeengekomen is verder dat geen nieuwe juridische procedures worden ingesteld en dat bestaande procedures worden gestaakt. De aanvraag voor een toekomstige mantelzorgunit op het perceel zal het college "met een positieve grondhouding beoordelen”.

We hebben de eigenaresse gevraagd te reageren, maar kregen geen reactie.