Door het koude voorjaar kwam de oogst van gras traag op gang. Hier wordt alsnog ingekuild.
Door het koude voorjaar kwam de oogst van gras traag op gang. Hier wordt alsnog ingekuild. Foto: Willem Sangers

Inhaalrace landbouw

Na een trage start in het voorjaar maken landbouwgewassen nu een inhaalrace. Het groeiseizoen begon met een lage buiten- en bodemtemperatuur. Het duurde lang voordat gezaaide en gepote gewassen zich lieten zien.

Maar het huidige zomerse weer maakt de achterstand in ontwikkeling van het gewas goed. Vooral de aardappelen, veldbonen, zomergranen en suikerbieten groeien snel. In het veld te zien dat de motor volop draait door de vele uren zonneschijn en nog voldoende vocht. "Een lust voor het oog", meldt oud-landbouwvoorlichter Jan Koolhof. De bermen met de vele planten en bloemen dragen daar hun steentje bij aan het fleurig ogende buitengebied.

Bij aardappelen en suikerbieten is wel verschil in ontwikkeling. Bij sommige percelen staan gewassen net boven de grond, terwijl op andere akkers al vrij grote planten staan. Deze verschillen zullen de komende dagen zichtbaar blijven. Toch kan de achterstand grotendeels goedgemaakt worden als de grondconditie goed is. Dit betekent een goede bodemstructuur, geen storende lagen en een juiste bemestingstoestand. Ook raseigenschappen kunnen verschillen geven. Door de lage temperaturen van de bodem kregen vrijlevende aaltjes kans om de plantenwortels aan te vreten. Gevolg: opkomst- en ontwikkelings verschillen bij aardappelen en suikerbieten op hetzelfde perceel.

Slechts een enkele veehouder met gras lukte het rond half mei te maaien en te oogsten. Het onstandvastige weer met daarbij weinig zon en soms wat regenwater vergde geduld. Begin juni is het gras alsnog gemaaid met over het algemeen zeer hoge droge stofopbrengsten. Wel duurt de hergroei van het gras langer door het latere tijdstip van maaien van de eerste snede. Een buitje is welkom. Vergeleken met vorig jaar is de wintervoorraad kuilgras nu al hoger. Oorzaak is het latere tijdstip van maaien maar ook door de natte meimaand.

Gemiddeld staat er een goede bloembollenopbrengst op het veld. Ook hier hebben neerslag, in combinatie met de lage temperaturen de groei van de bollen goed gedaan. De lage temperatuur tempert de ziektedruk, waardoor planten gezonder bleven.

Op Texel groeien praktisch alle gewassen die ook elders in Nederland te zien zijn. Bij de granen rogge, haver en tarwe en verschillende graszaadsoorten. Rond Den Hoorn is veel gele mosterd te zien, evenals spinaziezaad en erwten.

Het is lang geleden dat we op Texel veldbonen zagen. Die zijn weer in het bouwplan opgenomen en worden geteeld voor eiwit. Ze kunnen de invoer van soja beperken. In een rantsoen met haver, pulp en veldbonen werd dit mengsel vroeger ook gevoerd aan de schapen. Dit is nu ook de bedoeling .