Raad veel te optimistisch over energieopbrengst parkeerterrein

“U bent veel te optimistisch geweest over de inschatting van de opbrengst van zonnepanelen op parkeerplaatsen en daken.”


Die ontnuchterende boodschap had Leo Timmers voor de gemeenteraad. De bestuurder van TexelEnergie baseerde zich op een in opdracht van TexelEnergie uitgevoerd onderzoek.

De raad meende dat de gemeente met het beschikbaar stellen van zo’n tien hectare parkeerterrein, in combinatie met de beschikbare daken op boerenschuren en andere bedrijven een stevige bijdrage zou kunnen leveren aan het opwekken van duurzame energie.

Maar uit dat onderzoek blijkt dat van de 189 grootste daken die zijn onderzocht slecht 45 het predicaat geschikt krijgt. En van de 277 onderzochte parkeerterreinen was, dat slechts 9 geschikt zijn als zonnedak. En volgens Timmers is zelfs dat nog te optimistisch. Duurzame Alliantie Texel berekent de opbrengst op 2 tot 3 procent van wat nodig is.

“Dat gaat zo dus niet lukken”, doelde Astrid van de Wetering (D66) op de Texelse ambitie om zelfvoorzienend te zijn, die van 2020 inmiddels is verschoven naar 2030. “Moeten we onze doelstelling loslaten?”

Zover is Timmers in ieder geval niet. Hij bood namens TE aan een zogeheten energietafel te organiseren, een conferentie voor gemeenteraadsleden, eventueel aangevuld met mensen uit andere organisaties, specialisten en andere betrokkenen aanschuiven om te kijken welke mogelijkheden er wél zijn om de doelstelling te halen. Over de wijze van opwekking, zoveel mogelijk passend in het landschap, over participatie van de bevolking, energiebesparing, draagvlak en andere zaken.