Zonnedak bij Hoeve Vrij en Blij.
Zonnedak bij Hoeve Vrij en Blij. Foto: InnoFundNL

TE: voor héél Texel groene stroom

De landelijke coöperatie OM, waarvan TexelEnergie (TE) medeoprichter is en energie afneemt, levert meer dan voldoende groene energie op om Texel 100 procent van groene stroom te voorzien.

Als héél Texel klant (particulieren, bedrijven nog niet meegerekend) zou worden bij TE, zou dat dit de lokale energiecoöperatie op jaarbasis een voordeel van circa €450.000,- à €500.000,- opleveren.

Dan is er nog een wel een weg te gaan. Met 1700 klanten heeft TE hier momenteel een marktaandeel van 15 procent, meldde bestuurder van de RvC Leo Timmers ten overstaan van de raadscommissie. Hij sprak in bij de bespreking van de Regionale Energie Strategie.

Opgericht in 2007 kende TE betere en mindere periodes. Mede dankzij de vrijwillige inzet van Timmers en andere betrokkenen heeft de coöperatie de weg omhoog weer gevonden en schrijft het bedrijf weer zwarte cijfers. Positief is ook de samenwerking met het landelijke groene energiecollectief OM. Daarin zijn momenteel 57 kleine en grote lokale energiecoöperaties aangesloten, dit najaar groeiend naar 60. Die produceren samen meer energie uit zon en wind dan door klanten wordt gebruikt. De productie is volgens Timmers dermate toegenomen dat TE "met gemak” Texel 100 procent van groene stroom kan voorzien. In de beoordeling van het groene gehalte van de opgewekte energie scoort OM al zes jaar een 10. Als TE een groter aandeel hiervan weet af te zetten, levert dat een aanzienlijk voordeel. De winst zal, mits de leden daarmee instemmen, worden ingezet voor verdere verduurzaming van Texel.