De leerlingen liepen in groepjes door De Slufter.
De leerlingen liepen in groepjes door De Slufter. Foto: Dirk Kalverboer

"Je ziet hier in het echt datgene wat je in de les hebt geleerd”

Leren in De Slufter? Die mogelijkheid kregen leerlingen van OSG De Hogeberg. Zij gingen onderzoek doen voor de vakken: aardrijkskunde, biologie en CKV.

De leerlingen van 4 havo en 4 vwo hadden deze week te maken gehad met veldwerkdagen. Drie dagen lang leerden de scholieren van alles over de natuur op Texel.

De veldwerkdagen werden ingepland samen met Staatsbosbeheer, IVN, het NIOZ en het Nationaal Park 'Duinen van Texel'.

De leerlingen werkten samen met al de secties: scheikunde, natuurkunde (BINAS), aardrijkskunde en culturele en kunstzinnige vorming (CKV). Elke leerling kreeg ongeacht zijn profiel de mogelijkheid om zich te verdiepen in het Texels landschap. De leerlingen werden onderling verdeeld in zes groepjes.


Alle leerlingen moesten opdrachten maken verschillende locaties in De Slufter: de kwelder, de Sluftermond en het dijkje.

De leerlingen van biologie moesten biotische en abiotische factoren in kaart brengen en op die manier moesten ze een bijdrage leveren en de vraag beantwoorden hoe het 'ecosysteem' de Slufter in elkaar zit.


De leerlingen van aardrijkskunde moesten met een grondboor (palenboor) op alledrie de locaties in de grond boren. Daarna moesten zij vormen die zij in het zand zagen fotograferen. Vincent Stork en Lutz Lohse gaven in de reader, die de leerlingen gekregen hadden, een aantal voorbeelden van wat ze zouden kunnen zien in het zand. Daarnaast moesten de leerlingen de korrelgrootte op minimaal zes plekken checken tussen het strand en de duintop. Zij deden dit door middel van een zandliniaal, maar ze gingen ook de kalkgehalte bepalen en kijken hoeveel zeewater er tijdens vloed het gebied in stroomt.


De leerlingen van CKV konden kiezen uit één meerdere opdrachten. Deze opdrachten waren: foto's maken voor een ansichtkaart en een cyanotype (fotogram) maken, een land-art maken, een minidocumentaire maken, daarnaast konden ze planten, dieren of schelpen tekenen en schilderen en ze konden een podcast maken. Alle leerlingen kregen ook een workshop Fotografie aangeboden.


Lutz Lohse, docent op OSG De Hogeberg, zei het volgende erover: "Het is mooi dat zoiets kan. Veel scholen van de overkant komen speciaal naar de Slufter toe. Wij waren er met school niet zo heel veel geweest. Daarom is het juist extra mooi. Wij zijn het Texelfonds dankbaar voor de mogelijkheid om dit te doen."


De leerlingen genoten ook intens van de veldwerk dagen. Teun Hin: "Ik vind zoiets erg leuk. Het gaat in de praktijk iets anders dan in de les. Je leert hier veel van. Je ziet hier in het echt datgene wat je in de les hebt geleerd. Ik vind het daarnaast ook ontzettend gezellig om met klasgenoten hier in De Slufter te zijn."


Sandra Boon: "Voordat ik eraan begon zag ik er eerlijk gezegd wel tegenop, maar nu vind ik het wel leuk. De Slufter is iets speciaals en het is leuk om dat dan te onderzoeken. Dat doe je niet iedere dag. Als Texelaar mogen wij op zo'n gebied als De Slufter best trots zijn."

Amel Bahrini en Charlotte Eelman: "Het is heel interessant dat school ons in de natuur laat. Het is hiervoor nog niet vaak gebeurd. Het is leuk om naar buiten dingen te leren in plaats van in een klaslokaal."

Alissa Lamers: "Het is harstikke leuk. Eerst bijzonder, er zit best veel structuur in, het weer is goed. Het is een soort uitje, vanwege corona. Alles is goed geregeld, je leert er veel van, maar het is wel echt een veldwerkdag."


Op donderdag moesten de leerlingen van 8:30 tot 16:00 uur bezig met het uitwerken van de onderzoek gegevens, waarna ze op vrijdag de presentatie hadden van de resultaten en daarmee de afsluiting van de veldwerkdagen.


Dirk Kalverboer

Ze staken over naar de andere kant in De Slufter.
Aan het wandelen richting de Sluftermond
De leerlingen luisteren aandachtig.
De leerlingen spraken onderling met elkaar af wie zou vissen.
Aan het vissen met planktonnetten
De leerlingen onderzochten wat ze gevangen hadden.
Vincent Stork geeft uitleg aan de leerlingen
De leerlingen aan het werk met de grondboor.
Lutz Lohse geeft uitleg.
In overleg en samen aan het werk.
Ook werd er met het mooie weer gezwommen.