De grote veldkeien die vorig jaar in de kerk boven de grond kwamen.
De grote veldkeien die vorig jaar in de kerk boven de grond kwamen. Foto: Facebook Pronk Bouw

Veldkeien fundering klokkenstoel

Vijf grote veldkeien die begin vorig jaar bij werkzaamheden in de Burghtkerk in Den Burg werden ontdekt, zijn vroeger mogelijk gebruikt als fundering voor een klokkenstoel.

Dat blijkt uit archeologisch onderzoek naar de grote keien die in januari 2020 bij de ingang van de kerk boven de grond kwamen toen daar tijdens de verbouwingen een nieuwe vloer werd aangelegd. De grote veldkeien zijn volgens de gemeente mogelijk in de periode 900-1200 gebruikt als fundering voor een klokkenstoel. Dat is een stellage van dikke houten dan wel ijzeren balken die vroeger werd gebouwd bij kerken die geen toren hadden. Dan konden in de klokkenstoel een of meerdere klokken in gehangen worden.


De huidige kerk aan de Binnenburg dateert van 1452, maar daarvoor stond op die plek al een iets kleinere tufstenen kerk uit de elfde eeuw. Rond 1175 werd er een toren gebouwd bij die kerk, maar de grote veldkeien zaten toen al een tijdje in de grond. Vermoed wordt dat ze daarom niet voor de bouw van de kerktoren zijn gebruikt, maar een andere functie hadden (als fundering van de klokkenstoel). Tijdens opgravingen in de kerk in 1952 kwamen ook al kleine veldkeien boven de grond en die zijn vroeger vermoedelijk gebruikt als fundering voor een kleine houten kerk die aan de Binnenburg moet hebben gestaan voordat de tufstenen kerk daar werd gebouwd. In het onderzoek wordt beschreven dat deze kleine houten kerk vermoedelijk nog op een terp heeft gestaan en gewijd was aan Sint Sixtus, een voormalige Paus in Rome.


De grote veldkeien zijn vorig jaar bij de werkzaamheden in de Burghtkerk in de grond blijven zitten. Op de plek waar ze gevonden zijn, is bij de verbouwing een keukenblok aangebracht en het sanitair is uitgebreid. De kerk werd verbouwd zodat er naast de diensten van de Protestantse Gemeente Den Burg ook andere activiteiten in het kerkgebouw gehouden kunnen worden. Er komt in de toekomst ook nog een expositie langs de wanden zodat zodat bezoekers een beeld kunnen krijgen van de historie van de Burghtkerk en de religie op het eiland.