Dorpshuis De Hof in De Koog.
Dorpshuis De Hof in De Koog. Foto: Aangeleverd

De Hof in De Koog testlocatie voor krijgen negatief coronatestbewijs

Dorpshuis De Hof in De Koog is sinds een paar dagen één van de zeventig landelijke testlocaties waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus voor een negatief coronatestbewijs.

De testlocatie in De Hof is onderdeel van het landelijke programma ‘Testen voor Toegang’ van het ministerie van Volksgezondheid. De nieuwe testlocaties is bedoeld voor mensen die naar een evenement of een activiteit gaan en daar met een negatieve testuitslag moeten laten zien dat ze niet besmet zijn met het coronavirus.


Zomaar langs gaan bij de testlocatie in dorpshuis De Hof is niet mogelijk; er moet van tevoren digitaal een afspraak worden gemaakt via https://www.testenvoortoegang.org. Bij het betreden van het dorpshuis op het afgesproken tijdstip moet een identiteitsbewijs getoond worden, waarna de test (via de neus) wordt afgenomen. Na ongeveer een kwartier volgt via de mail de testuitslag die vervolgens 40 uur geldig is. Volgens de Stichting Open Nederland, waar de zeventig testlocaties onder vallen, zit in de email met de negatieve testuitslag een unieke code die in de CoronaCheck-app kan worden omgezet in een digitaal coronatoegangsbewijs. Dat gebeurt in de vorm van een QR-code. Via www.coronacheck.nl kan met de unieke code een geprint coronatoegangsbewijs verkregen worden. Er hoeft niet te worden betaald voor het laten doen van een test, de Rijksoverheid neemt die kosten voor zijn rekening. De testlocatie in De Koog is de enige op de Waddeneilanden. Overigens is er vanaf woensdag 23 juni ook alweer een veranderende situatie; demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) liet van de week in de Tweede Kamer weten dat mensen die gevaccineerd zijn vanaf 23 juni via de CoronaCheck-app toegang krijgen tot locaties en evenementen en Nederland. Dat is dan weer op een andere manier dan nu via een negatief testbewijs van een testlocatie. Volgens Stichting Open Nederland is aan het ministerie van VWS om te bepalen hoe lang en onder welke voorwaarden het programma 'Testen voor Toegang' nog wordt gebruikt. "Dit zal wel langer dan na 23 juni zijn, want dan is nog niet iedereen volledig gevaccineerd."


Voor het overzicht; er is op Texel sinds vorig jaar augustus ook al een testlocatie van de GGD bij sportcentrum in Odysseus in Den Burg. Deze locatie is bedoeld voor Texelaars en toeristen die klachten hebben die duiden op een coronabesmetting en daarom getest moeten worden op de mogelijke aanwezigheid van het virus.