Mark Schoo: "Erg blij dat we weer aan de gang kunnen en iets moois kunnen neerzetten!."
Mark Schoo: "Erg blij dat we weer aan de gang kunnen en iets moois kunnen neerzetten!." Foto: Jeroen van Hattum

Omgang met elkaar op Texel erg prettig

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben geboren en getogen op Texel en woon al mijn hele leven in De Koog. Ik heb altijd bij S.V. De Koog gevoetbald, maar ben hiermee gestopt nadat ik mijn eigen bedrijf begonnen ben. Nog steeds kom ik op zondag graag op het voetbalveld om onder het genot van een biertje met mijn vrienden te kijken naar het eerste en tweede elftal.


Wat voor werk doe je?

Vanaf mijn 12de ben ik bij mijn vader, Andre Schoo, begonnen met werken in de keuken. Hier begon ik met de kleine klusjes zoals afwas, voorgerechten etc. Toen ik op de OSG een richting moest kiezen, wist ik meteen dat ik consumptief wilde doen. Nadat ik klaar was op de OSG ben ik de koksopleiding gaan doen aan het ROC. Daarna heb ik - om ervaring op te doen - een paar jaar in Amsterdam gewoond en gewerkt. Hier heb ik bij een paar van de bekendste restaurants in Amsterdam gewerkt, zoals de Kersentuin en DoubleTree by Hilton. Bij deze restaurants heb ik veel geleerd. Maar omdat ik Texel miste, ben ik teruggegaan naar het eiland. Eenmaal terug op het eiland heb ik bij verschillende restaurants gewerkt om mezelf verder te ontwikkelen, totdat ik in 2018 voor mezelf ben begonnen in Hotel Zeerust bij Andreas en Andrea Schraag. Na drie jaar hier met mijn restaurant te hebben gezeten, werd het tijd voor de volgende stap. Het Pruttelhuus in de Dorpstraat stond al enige tijd leeg en dat vond ik zonde van dit pand en de locatie. Ik ben erg blij om daar nu mijn bedrijf voort te kunnen zetten tegenover mijn ouders en mijn broer die daar al jaren hun winkels gevestigd hebben.


We moeten mooie kanten toerisme zeker niet vergeten

Hoe was het om voor jezelf te beginnen?

Ik heb allerlei nieuwe dingen moeten ontdekken en leren. Bij ondernemen komt veel meer kijken. Koken kan ik wel, maar de rest was allemaal nieuw voor mij. Na 3,5 jaar heb ik het inmiddels aardig onder de knie. Als ondernemer zul je altijd voor nieuwe kwesties komen te staan. Dit vind ik erg leuk. maar het vergt ook een hoop energie. Als de dingen die je bedenkt dan lukken, is het erg leuk.

Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Omdat mijn restaurant zes dagen in de week geopend is en ik elke dag aanwezig ben, heb ik niet zoveel vrije tijd. Maar zodra het kan en het weer het toelaat, ga ik graag naar het strand. We hebben altijd een strandhuisje bij Paal 20.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De omgang met de mensen op Texel vind ik erg prettig. Veel mensen staan klaar om je te helpen. Of alleen al het goede dag zeggen tegen elkaar als je elkaar op straat tegen komt. Dit soort omgang heb ik in Amsterdam wel gemist. Daar gaat ieder meer voor zich. Ik hoop dat dit zo mag blijven op Texel, ondanks dat de seizoenen langer en drukker worden; dat eenieder voor elkaar wel kan klaar staan en vrolijk blijft.


Wat zou er op Texel vooral moeten blijven zoals het is?

De gemoedelijkheid en de omgang met elkaar, het helpen van elkaar. Wat ook zou moeten blijven zoals het is, zijn de sportverenigingen in de buitendorpen, Dit zorgt voor saamhorigheid en sociale controle en dat is zeer belangrijk. Er wordt wel eens anders over gedacht; dat alles één moet worden en zich in Den Burg moet concentreren. Hierdoor zouden mensen in de dorpen sneller van elkaar vervreemden en dat maakt het leven in een dorp minder leuk.



Wat verdient meer aandacht op Texel?

Meer parkeerplaatsen, gratis parkeren en gastvrij zijn. De laatste jaren zijn er ook een hoop prullenbakken verdwenen. De één zal zeggen dat mensen daardoor hun troep wel mee naar huis zullen nemen, maar ik zie het tegenovergestelde gebeuren. Dit zou beter gefaciliteerd moeten worden. Een mooi en opgeruimd eiland, dat wil toch iedereen.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Een grote pluim wil ik geven aan mijn ouders die altijd voor me klaar staan en me overal bij helpen. Mijn vader helpt me elke dag in de keuken en mijn moeder regelt een hoop zaken op de achtergrond. Ook de inrichting van Passie heeft ze mooi gedaan en zelf bedacht. Daar heb ik een hoop steun aan. Ze nemen een deel van het werk uit handen zodat ik me meer op andere zaken kan focussen zoals het koken.


Hoe heb je het afgelopen jaar met corona beleefd?

Corona vind ik vreselijk, vooral omdat je niet weet waar je aan toe bent en wanneer het over is. Ik hoop dat we er met zijn allen zo snel mogelijk vanaf zijn. Het niet kunnen werken vind ik vreselijk, dan kan ik mijn ding niet doen. Dat kan best frustrerend zijn. Daarom ben ik erg blij dat we nu weer aan de gang kunnen en iets moois kunnen neerzetten!


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Toerisme vind ik prachtig, 99 procent van de gasten is altijd vrolijk omdat ze op vakantie zijn. Dit resulteert in een relaxte omgang met mensen en leuke gesprekken. Dankzij het toerisme hebben we op Texel een hoop faciliteiten, soms vergeten mensen dit wel eens. Met zo'n lage bevolking op Texel hebben we een breed scala aan bedrijven waar ook de Texelaar van geniet. Hier mogen we ons best wel eens bewust zijn. Natuurlijk kan ik me ook wel eens ergeren aan een toerist in de auto die de weg zoekt en vervolgens 20 km per uur gaat rijden, maar we moeten de mooie dingen van het toerisme niet vergeten.



Wat doe je over vijf jaar?

Over vijf jaar hoop ik mijn bedrijf stabiel te hebben, zodat alle dingen goed ontwikkeld zijn. Dan woon ik ook nog steeds in De Koog, ik zal nooit ergens anders willen wonen.



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Kevin (knot) Viveen. Hij woont sinds kort op Texel en voetbalt bij S.V. De Koog, zo heb ik hem leren kennen. Ook hij neemt een bedrijf over in coronatijd; cafe De Kuip. Dat vind ik erg knap van hem. Hij komt niet van het eiland, dus het lijkt mij leuk dat hij via dit artikel kennis kan maken met de Texelaar.