Strend langst continu bewoonde plek


Oosterend het oudste dorp van Texel. Best een gewaagde stelling. Immers: Den Burg heeft ook een lange geschiedenis. En wat te denken van Oude Hoorn en De Westen? Hoe zit dat precies?


We vroegen het aan gemeentearcheoloog Michiel Bartels: “Op basis van de huidige archeologische en natuurwetenschappelijke kennis concluderen we dat Oosterend de langst continu bewoonde plek van Texel is.”


Maar Den Burg is toch ook heel oud? “Klopt, maar dat is ooit verplaatst. Qua bewoning zit er bij Den Burg tussen 1000 en 1200 een breuk. Het oude dorp Den Burg lag oorspronkelijk ver buiten het huidige dorp aan de Beatrixlaan en verdween na 1100. Veel bewoners zijn vermoedelijk rond die tijd verhuisd naar het nieuwe omwalde Den Burg rond de Groeneplaats. Of naar het inmiddels verdwenen dorp De Westen.


Volgens P.J. Woltering (die eind jaren zeventig archeologisch onderzoek deed) dateert de ringwalburg van Den Burg van rond 700. Wij hebben reden om aan te nemen dat dit niet klopt en dat de ringwalburg Den Burg tussen 800 en 900 is ontstaan en niet of spaarzaam bewoond was. De Koetebuurt bestond toen al zo’n 200 jaar.


Het huidige dorp Den Hoorn stamt uit de 14e eeuw. Oude Hoorn, dat oostelijker lag, heeft een langere historie. Dat is verplaatst naar een hoger deel. In het dorp De Westen werd tot de 14e eeuw gewoond, waarna de bewoners naar Den Hoorn en Den Burg zijn vertrokken. Daarna hield het op te bestaan. De kerktoren heeft er tot de 19e eeuw gestaan. Daarmee is Oosterend dus de langst bewoonde nederzetting op het eiland.”


“Vooralsnog”, voegt Bartels daar aan toe. “We gaan nog meer onderzoek doen. Er gaat best nog veel gebouwd worden op het eiland. Dat geeft mogelijkheden om ook daar archeologisch onderzoek te doen.