Oorlogshistorie in Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel '40'45.
Oorlogshistorie in Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel '40'45. Foto: Archief Texelse Courant

Luchtvaartmuseum zoekt vrijwilligers

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel ’40-’45 (LOMT) is dringend op zoek naar vrijwilligers. “Vergeleken met vorig jaar hebben we er zo’n twaalf minder”, meldt Maria van der Spek, verantwoordelijk voor de planning.


Het LOMT draait sinds de oprichting 25 jaar geleden geheel op vrijwilligers. Het resultaat mag er zijn. Het museum in Eierland beschikt over een indrukwekkende collectie over de historie van de luchtvaart en de oorlog. In 2018 werd de geheel vernieuwde tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog geopend en vorig jaar de tentoonstelling over de Russenoorlog in de bunker tegenover het vliegveld.


Die uitbreiding heeft ook “personele” gevolgen. “Als we open zijn, moeten er minimaal twee, liefst drie vrijwilligers zijn die de bezoekers ontvangen en wegwijs maken. We werken in ploegen, twee op een dag. We zijn zeven dagen in de week open, van een uur of half tien tot vijf uur ’s middags. Dat is altijd gelukt. Maar door de huidige onderbezetting wordt het moeilijk. Het zou er op neerkomen dat we ’s middags vanaf half twee dicht moeten.”


“Veel van onze vrijwilligers zijn op leeftijd. Wegens gezondheid of om andere redenen zijn mensen afgehaakt. We zitten te springen om mensen. Het zou fijn zijn als er ook mensen van in de dertig of veertig bij komen. Je hoeft echt geen grote kennis over de luchtvaart of de oorlog te hebben. Het is gewoon een hartstikke leuk museum, zeker als je een beetje in geschiedenis bent geïnteresseerd. Een ochtend of middag in de week zou al mooi zijn.”


Gegadigden kunnen zich aanmelden via mariatexel@live.nl of info@lomt.nl.