Wouter Kuip: Geschiedenis vond ik op jonge leeftijd al intrigerend

“Zoon van een Kuup uut De Koog en een Dros uut Strend’. De verbintenis met het eiland evenals Oosterend is er dus al érg lang…”


Was getekend Wouter Kuip (1987) uit De Koog, schrijver van "Òlles stónd huuzehóóg in vuur en vlam", het ruim 130 pagina’s dikke archeologische rapport over de opgravingen aan de Koetebuurt.

Een hoogvlieger, bijna letterlijk. “Na het afronden van mijn VWO heb ik mezelf in het testtraject voor vliegenier bij de luchtmacht geworpen, aangezien dat mijn droom van kleins af aan was. Het bleek geen onverdeeld succes, maar ik ben – net als zovelen – uiteindelijk ook afgevallen.


Daarna zocht ik naar een andere nuttige invulling en ging ik archeologie studeren. Ook de (oude) geschiedenis vond ik op jonge leeftijd al intrigerend. De werkgelegenheid lag vlak voor ik begon met de studie niet voor het oprapen, maar mijn interesse won het van dit vooruitzicht. Uiteindelijk heb ik er zeker geen spijt van gehad. Tussen 2011 en 2014 heb ik mijn bachelor op de VU afgerond en in 2016 mijn gecombineerde master aan de VU en UVA behaald.

Mijn masterthesis heb ik geschreven over de behandeling van het materiële en immateriële Texelse erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog door de tijd heen. Deze werd genomineerd voor de facultaire scriptieprijs 2017 (VU Geesteswetenschappen) en voor de W.A. van Es-prijs 2017; een aanmoedigingsprijs van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor jong onderzoekstalent op het gebied van de Nederlandse archeologie.


Archeologie West-Friesland (de intergemeentelijke organisatie voor archeologie in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel) was mijn voormalige stageplek en sindsdien zijn we altijd in contact gebleven. Na verloop van tijd is het contact geïntensiveerd en zodoende ben ik (part-time) voor hen actief geworden. Ik heb met hen onder andere meegewerkt bij de opgraving op de Groeneplaats."