Afbeelding
Foto:

Uit de school geklapt

Woordenschatwolk

Tijdens het eten van een appeltje klinkt de vraag door de klas: “Juf, waarom heet een klokhuis eigenlijk een klokhuis?” Hmm, die heb ik even niet paraat. We schrijven de vraag op en komen hierop terug. Wat zijn er zo al ontzettend veel woorden langsgekomen door de jaren heen. Eerst op het bekende krijtbord, tegenwoordig op het speciale whiteboard met daarbij het digibord als onuitputtelijke bron van informatie. Zo komen er natuurlijk honderden woorden langs, de hele schooldag door. Maar zo ineens, daar is er weer één, het woord klinkt door de klas en er gebeurt iets. De nieuwsgierigheid is gewekt, de oren zijn gespitst en dit is een woord waar we allemaal iets mee “moeten”. De stille hint van de vinger wijzend naar het bord is duidelijk.


Het woord wordt opgeschreven en blijft staan tot we tevreden zijn met de gevonden informatie. Die uitleg kan ook van thuis komen natuurlijk omdat dit daar besproken is. De grote kaart van Nederland hangt er naast, onmisbaar in onze klas. Want zo zijn de zwijntjes op de Veluwe en de Afsluitdijk naar pake en beppe direct te plaatsen. En uiteindelijk hebben we er allemaal van geleerd en is onze “wolk” weer een beetje groter. Woordenschat groeit zo vanuit de belevingswereld van de kinderen. Ook mijn eigen woordenschatwolk wordt elk jaar groter. Zo leerde ik van een leerling wat een verreiker allemaal kan en staat momenteel het woord cicade, uit te spreken als “siekaadu”, op het bord. Nooit van gehoord. In het nieuws van de dag lazen we deze week dat deze bijzondere insecten in Amerika met miljoenen tegelijk uit de grond komen, waar ze al 17 jaar hebben gezeten. Wat doet zo’n beestje al die jaren in die donkere aarde en hoe lang kan hij daarna nog genieten van het vliegen in de zon? “Wat een leven heb je dan zeg!” verzucht iemand. We zoeken het op en hopen dat het allemaal een beetje meevalt voor het arme diertje.


Jaren geleden kwam de Sagra Familia zo ter sprake. Wat konden we er samen veel over vinden. Er werd toentertijd gesuggereerd dat de bouw in 2026 klaar zou zijn. Dit is bij een oudleerling goed blijven hangen in zijn wolk. Het bezoekje aan Barcelona voor zijn achttiende verjaardag staat gepland. Nou maar hopen dat ze daar in Spanje een beetje opschieten en dat het gaat lukken. Zou mooi zijn.


Marieke Rutgers

Leerkracht groep 3/4 De Vliekotter Oosterend