Jan Simon de Haan en Stefan Tijsen met de slagtand.
Jan Simon de Haan en Stefan Tijsen met de slagtand. Foto: Erik Kalverboer

Slagtand mammoet opgevist

De vissermannen van de WR109 hebben donderdagmiddag een slagtand van een mammoet opgevist.

Ze ‘vingen’ de bijna 2,5 meter lange slagtand tussen de IJzeren Kaap en de Afsluitdijk. Jan Simon de Haan van de WR109, zei het volgende erover: “Toen ik het zag, wist ik eigenlijk meteen dat het een slagtand van een mammoet was. Ik wilde ook dat we deze mee zouden nemen, aangezien dit toch iets bijzonders is.”


Het is de eerste keer dat ze bij de WR109 een slagtand hebben opgevist. Wel hebben ze in het verleden een bot van een mammoet opgevist.

Jan Simon de Haan vindt het iets speciaals. “Het is mooi dat je zoiets bijzonders opgevist hebt. Dat vergeet je niet snel. Ik hoor ook niet vaak dat iemand dit heeft opgevist, dat maakt het wel leuk.”


Jan Simon de Haan denkt dat hij de slagtand zelf houdt. “In het verleden heb ik ook andere bijzondere dingen die we gevangen hebben gehouden en dat is nu hetzelfde.”

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare liet bij mediapartner NH Nieuws weten dat het om de slagtand van een wolharige mammoet gaat. "Dat zie je aan de dubbele kromming van de tand. Het is een prachtige slagtand en helemaal compleet, aan de grootte te zien van een stier."