Texel kritisch op komst maatschappij


De provincie moet beter uitleggen waarom het nodig is een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Holland in het leven te roepen.

Zolang dat niet gebeurt, ziet het college van Texel volgens wethouder Hennie Huisman (economie) geen noodzaak de gemeenteraad voor te stellen om mee te doen aan de nieuwe nog op te richten ontwikkelingsmaatschappij. Volgens de provincie is de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) bedoeld om ondernemers in Noord-Holland te laten innoveren en investeren om hun groei te versnellen. “Dit draagt bij aan een duurzamer en innovatiever Noord-Holland. Ook ondersteunt de ROM tijdens een crisis zoals nu bij de gevolgen van de coronacrisis.”

De gemeente is gevraagd om éénmalig zes ton in de start van de ontwikkelingsmaatschappij te steken en om vervolgens per jaar circa achtduizend euro bij te blijven dragen. Wethouder Huisman benadrukte vorige week tijdens de raadscommissie dat Texel al aan meerdere samenwerkingsverbanden meedoet ten bate van de economie en dat eerst goed duidelijk moet worden wat de nieuwe Regionale Ontwikkelingsmaatschappij toevoegt.

Texel is al betrokken bij De Kop Werkt (samenwerkingsverband vier Noordkopgemeenten met provincie), opvolger De Kop Groeit is in aantocht, Texel is betrokken bij de zogeheten regiodeal Den Helder, de samenwerking met de Waddeneilanden en het zogeheten Europees subsidieprogramma Leader voor de Kop van Noord-Holland. Nederland kent inmiddels meerdere Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Volgens de provincie Noord-Holland maakt een ROM het mogelijk om “efficiënter gebruik te maken van landelijke regelingen en fondsen die de economie stimuleren en helpen om uit de crisis te komen.”

Budgetten die het Rijk beschikbaar stelt, komen via volgens de provincie via een ROM in de regio’s terecht. “Ook de corona-overbruggingsleningen (COL) vallen hieronder. Noord-Holland wil de ROM nadrukkelijk inzetten om het vestigingsklimaat van de regio te verbeteren en het herstel na de coronacrisis sneller te laten verlopen.” Ook wordt de ROM volgens de provincie ingezet om de energietransitie en de omslag naar een circulaire economie te versnellen.