De zonnepanelen in het fietspad langs de Westerweg.
De zonnepanelen in het fietspad langs de Westerweg. Foto: Jeroen van Hattum

"Olivijn en plastic"

Het gebruik van olivijn dan wel plastic bij de aanstaande reconstructie van een aantal fietspaden op Texel zou in overweging genomen moeten worden.

Daarvoor pleitten GroenLinks en Texel 2010 afgelopen week bij wethouder Edo Kooiman (verkeer) in aanloop naar de reconstructies die in de loop van dit jaar op stapel staan. GroenLinks opperde de gedachte om een stukje fietspad uit te voeren in olivijn. Dat is een veelvoorkomende steensoort die de capaciteit heeft om CO2 uit de atmosfeer te halen.


Texel 2010 opperde het gebruik van plastic. Dat is ook in opkomst bij fietspaden. In 2018 werden in Zwolle en Giethoorn fietspaden aangelegd van gerecycled plastic wat moet bijdragen aan een vermindering van de uitstoot van CO2. Het CDA vroeg aandacht voor zonnepanelen op de fietspaden en voor de veiligheid op de fietspaden die dit jaar worden aangepakt. Met zonnepanelen loopt al sinds enige tijd een proef op het fietspad langs de Westerweg nabij Den Burg. Wethouder Kooiman was bereid te kijken naar de mogelijkheden van alle genoemde materialen maar hield de boot tegelijkertijd ook af. Bij de reconstructie van het fietspad door de Eierlandsche Duinen en langs de Zanddijk had hij naar eigen zeggen ook al een serie adviezen voor alternatieve materialen gehad en dat had uiteindelijk vooral veel tijd gekost. Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) gaf aan dat de proef met de zonnepanelen op het fietspad nog loopt. Zij toonde zich eerder voorstander van de gedachte om meer zonnepanelen in fietspaden te verwerken.


Bedoeling is dat dit jaar een aantal fietspaden langs de buitenzijde van De Koog (onder meer Boodtlaan, Ruijslaan en Randweg), de Californiëweg en de Bosrandweg wordt opgeknapt. Daar is bij elkaar €2.416.000,- voor nodig, €256.000,- meer dan het budget van €2.160.000,- dat de raad vorig jaar beschikbaar had gesteld. Kooiman liet weten dat de provincie Noord-Holland inmiddels een miljoen subsidie heeft toegezegd voor de werkzaamheden. Volgens het plan van aanpak dat nu op tafel ligt, worden de fietspaden bij de reconstructie uitgevoerd in beton.