Wethouder Remko van de Belt bekijkt de werken in de Kunstboet aan de Schilderweg.
Wethouder Remko van de Belt bekijkt de werken in de Kunstboet aan de Schilderweg. Foto: Jeroen van Hattum

Op pad langs kunst

De vier Kunst Routes van de stichting Texel CultuurEiland (voorheen De Lange Juni) zijn sinds afgelopen weekend officieel geopend. De vier verschillende routes voeren langs meer dan vijftig Texelse kunstenaars.

Wethouder Remko van de Belt (cultuur) verrichtte zaterdagochtend de opening van de kunstroutes bij de Kunstboet aan de Schilderweg (naast de meubelmakerij van Johan Tromp). De Kunstboet, waar meerdere Texelse kunstenaars exposeren, is onderdeel van de kunstroutes. Die ontstonden vorig jaar in coronatijd als alternatief voor de reguliere activiteiten van toen nog De Lange Juni. De kunstroutes waren volgens de organisatie met 17.000 bezoekers een groot succes waardoor er dit jaar een vervolg is gegeven aan het initiatief.


Op de website www.texelcultuureiland.nl staat een 'Ronde Noord' die langs kunstenaars op het noordelijk deel van het eiland leidt, er is een 'route De Hoge Berg' die tussen Den Burg en Oudeschild ligt, een 'route Den Hoorn' en een 'route Den Burg'. De eerste drie routes waren er vorig jaar ook, route 'Den Burg' is nieuw binnen de vier kunstroutes. 'Route Den Burg' vindt tot eind oktober elke woensdag plaats, 'route Den Hoorn is er elke donderdag, 'route De Hoge Berg' elke zaterdag en 'Ronde Noord' wordt elke zondag gehouden. De deelnemende kunstenaars en locaties is gevraagd op hun dag in ieder geval van 11:00 tot 16:00 uur hun galeries, ateliers dan wel exposities geopend te hebben.

Beachflag

De ateliers, galeries, locaties en exposities zijn te herkennen aan een beachflag van Texel CultuurEiland die buiten bij de deur staat. Afwijkingen ten opzichte van de algemene openingstijden zijn mogelijk en worden door de deelnemers zelf aangegeven bij het atelier. Bedoeling is dat zij op de dag van hun route zoveel mogelijk van 11:00 tot 16:00 uur aanwezig zijn om bezoekers te ontvangen. Op www.texelcultuureiland.nl zijn kaarten van de vier kunstroutes te vinden. De adressen van de deelnemende kunstenaars staan er eveneens bij vermeld. De stichting Texel CultuurEiland heeft ook een folder uitgebracht (Kunst Zomer Texel Gids) waarin de routes en de adressen staan vermeld.

Kunstboet

De Kunstboet aan de Schilderweg is op woensdag, donderdag en zaterdag geopend van 11:00 tot 16:00 uur. De witte panelen die daar staan, zijn de afgelopen tijd opnieuw geschilderd. Daarvoor werden ter inspiratie bij het Groninger Museum en het Rijksmuseum in Amsterdam kleurencodes opgevraagd, zodat de kleuren uit die musea nu ook in de Kunstboet te zien zijn.


Stichting De Lange Juni is eerder dit jaar verder gegaan als Stichting Texel CultuurEiland. De nieuwe naam dekt volgens de organisatie beter de lading dan 'Lange Juni'. Het biedt de stichting de mogelijkheid om onder de naam Kunst Zomer Texel alle culturele, kunstzinnige, creatieve en andere uitingen op het eiland nog meer met elkaar te verbinden. "Hierbij zal de stichting organisaties en ondernemende kunstenaars stimuleren om kwalitatief goede exposities, optredens en of evenementen te presenteren."