Chef-kok Paul Witte en Meline van der Honing van Paal 15.
Chef-kok Paul Witte en Meline van der Honing van Paal 15. Foto: Jeroen van Hattum

'Ben hier op mijn plek'

Ze stond jarenlang voor de klas in het Texelse basisonderwijs, totdat ze een paar jaar geleden de overstap maakte naar het strand. Sinds dit jaar exploiteert Meline van der Honing het strandpaviljoen, de kiosk en de strandhuisjes bij paal 15.

De afgelopen jaren was ze bij Joost Hoogenbosch al manager bij paal 15. Sinds dit jaar heeft Meline de exploitatie overgenomen van Joost die zich volledig gaat toeleggen op de Catharinahoeve.


De eerste contacten van Meline met paal 15 gaan een jaar of zes terug toen haar zoon Pelle een baantje zocht en als afwashulp bij paal 15 terechtkwam. Dat leidde tot contact tussen Meline en Joost waarna ze erachter kwamen dat ze allebei een kind met diabetes hadden. Dat leidde in 2017 tot een gezamenlijke actie van Joost en Pelle om bij de Joop Zoetemelk Classic duizenden euro's bij elkaar te fietsen voor de strijd tegen diabetes en Meline maakte een overstap naar het bedrijf van Joost.


Voor haar was het werken op het strand een passende manier om van het onderwijs afscheid te nemen. "Het vak is prachtig en ik ben ook nog voorzitter van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van Schooltij, maar ik vond het steeds lastiger worden om met de papieren tijger in het onderwijs om te gaan. Hier op het strand voel ik me goed op mijn plaats." Er zijn de afgelopen tijd een paar wijzigingen doorgevoerd bij paal 15; de naam 'gastropaviljoen' is vervangen door Paal 15 Noord en Vijftien (de kiosk) is nu Paal 15 Zuid. Het terras is plasticvrij geworden. "We zorgen ervoor dat er geen cupjes melk of zakjes suiker meer bij de koffie zitten. Dat gaan we nu anders doen om de omgeving niet te belasten." Het terras plasticvrij maken was een idee dat Meline al langer had en dat vorig jaar versterkt werd tijdens de coronatijd. "Toen moesten er plastic deksels op de bekers zitten die we via de take away verkochten en vervolgens kwam je die deksels weer op het strand tegen. Dat kon niet de bedoeling zijn."


De kaart met gerechten in het hogere segment is gebleven. "Mensen kunnen verschillende kleinere gerechten proeven en kennismaken met bijzondere gerechten. De kaart wordt drie keer per jaar aangepast aan het seizoen en we proberen ook zoveel mogelijk met Texelse producten te werken; dan heeft een ander op het eiland er ook wat aan." Meline runt Paal 15 Noord, Paal 15 Zuid en de verhuur van de strandhuisjes met een team aan medewerkers en samen met haar dochter Ilse die assistent-bedrijfsleider is. Zoon Pelle, bezig met een opleiding aan de hotelschool, staat als kok in de keuken en combineert daar de opleiding met werken in de praktijk.