Chalets op de oude Driehoek, met rechts de woning van de familie Saal.
Chalets op de oude Driehoek, met rechts de woning van de familie Saal. Foto: Gerard Timmerman

Kappen boomsingel en huizen oude Driehoek roepen veel vragen op

In reactie op onze vraag hoe dit nu precies met de bedden op De Driehoek/Resort De Koog zit, meldt het college: “Deze aanvraag is beoordeeld op bestemmingsplanvoorschriften en op basis hiervan is de vergunning verleend."


Voor wat betreft het aantal slaapplaatsen hanteert de gemeente een normtelling (een gemiddelde) van 5 slaapplaatsen voor een zomerhuisje kleiner dan 100m2. Bij vakantiewoningen tussen de 100 en de 200 m2 geldt een normtelling van 10 bedden. In het geval van de Driehoek zijn er 10 bedden ingetekend in een huisje van 65 m2. Deze situatie zal worden meegenomen in het toeristisch toekomstplan om te bezien of de regelgeving hieromtrent moet worden aangepast.”

De laatste zin roept eerder vragen op dan dat het duidelijkheid geeft. Uit navraag bij deskundigen blijkt dat de gemeente een vakantiehuis van die omvang met tien bedden niet had mogen vergunnen. En dat het in deze staat niet voldoet aan het Bouwbesluit. Neem alleen al de vrije hoogte in de slaapkamer, je kan niet eens in bed liggen (zie tekening rechts). Namelijk op de plek waar het plafond in de slaapkamer op 2.10 meter hoogte zit, die ruimte minimaal anderhalve meter breed moet zijn. Ook is nog de vraag of het park voldoet aan de norm dat per tien recreatiewoningen er eentje geschikt is voor minder validen. Dat zouden er dus twee moeten zijn.

En dan is er nog de stikstofnorm. Als er tien mensen in zo’n huisje logeren, staan er al snel twee tot drie auto’s voor de deur, terwijl het er maar eentje mag zijn. De kwestie zal ongetwijfeld voor de Bezwaarschriftencommissie belanden, die zich er dan over mag uitspreken. En daarna mogelijk de rechter.

Europarcs in een reactie: "Wij doen niets buiten de toestemming van de gemeente om. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders. De boomsingel pakken we in overleg met de gemeente op. De omgevingsvergunning voor de huizen is verleend, we gaan nergens buiten ons boekje. De tekeningen zijn puur voor een indruk. De chalets worden na het zomerseizoen verhuurklaar, De luxe vakantiewoningen duurt nog wel een jaar. We proberen dingen echt in goed overleg met alle betrokkenen te doen. Het is niet zo dat we even een vakantiepark neer dumpen.”

Afbeelding