Opnieuw commotie op De Driehoek

Opnieuw commotie op het terrein van voorheen camping De Driehoek, door eigenaar Europarcs omgedoopt in Resort De Koog.


Bij de herinrichting van het terrein van de oude camping, waar begonnen is met de plaatsing van 37 chalets, is het terrein volledig op de schop gegaan en is ook een hoge en brede boomsingel gerooid. De bomenrij van zeven meter breed vormde onder meer de buffer tussen het erf en de woning van de familie Ard Saal. Door de kaalslag worden erf en vakantiepark nu alleen gescheiden door een schutting. Saal: “We woonden hier op een heerlijke, rustige plek en merkten amper iets van de camping. Ze hebben het volledig verwoest. We hebben geen enkele privacy meer, ons woongenot is naar de knoppen. De gasten van het park kijken straks zo bij ons naar binnen.”

In het bestemmingsplan staat dat er aan de rand van het vakantiepark een boomsingel van zeven meter breed moet staan. Die verplichting is ook bekend bij de gemeente, desondanks zijn de bomen gerooid. De gemeente meldt dat dit inmiddels is geconstateerd. “De bomen moeten weer terug geplaatst/geplant worden”, meldt een woordvoerder. De vraag is of dat ver genoeg gaat. Formeel zou het terrein namelijk pas mogen worden ingericht als de boomsingel is geplant.

De impact van de overtreding moet niet worden onderschat. Er wordt niet voldaan aan de omgevingsvergunning, maar er zou ook sprake zijn van een economisch delict. Als er daadwerkelijk nieuwe bomen worden geplant, dat zal het nog jaren duren alvorens deze de grootte hebben dat ze een fatsoenlijk buffer vormen. De breedte van zeven meter is ook een probleem. Tenminste één chalet staat namelijk op vijf meter afstand van het erf van Saal. Een andere chalet, dat nóg dichterbij was neergezet, is nadat Saal zich er over had beklaagd weer verwijderd.

Teveel chalets

Er speelt nóg iets: de gemeente heeft als norm 120 slaapplaatsen per kavel. Het (oude) terrein is 1,122588 hectare groot. En een stacaravan geldt voor vier slaapplaatsen. Dit betekent dat er op dit terrein maximaal 33 stacaravans geplaatst mogen worden. Maar Europarcs heeft 37 percelen verkaveld voor de verkoop van chalets. Vier teveel dus.

Een andere kwestie speelt op het (nieuwe) terrein, aan de andere kant van de weg. Op de plek van de huidige chalets komen vakantiehuizen. Er is een omgevingsvergunning verleend voor twintig woningen. De vakantiehuizen krijgen een oppervlakte van 65 m2. De norm voor de vakantiehuizen van die omvang die de gemeente hanteert is vijf bedden. Maar op de bouwtekening is te zien dat zo'n huisje vijf slaapkamers heeft, met elk twee bedden. In totaal dus tien per huisje, op dit deel van het park samen 200 bedden. Terwijl hier volgens de norm honderd bedden mogen komen. Meer op pagina 2.