Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Kerken podium voor klassieke muziek

Nu de mogelijkheden voor cultuur zijn verruimd, beginnen ook de concerten in het Hoornder kerkje en de kerk in De Waal. Stichting Texel Klassiek heeft als doel elke week klassiek aanbod te hebben. Tot het einde van het jaar zijn 80 concerten gepland.

Sturende kracht achter Texel Klassiek zijn Judith Woestenberg, coördinator van Demtex, en koster Chris Peters. Stichting Demtex beheert de kerken in De Waal (die vorig jaar een monumentale status kreeg), De Koog en Den Hoorn en gebouw De Hoeksteen in Den Hoorn. Met als doel activiteiten te organiseren die zich richten op Texelaars en de bezoekers van het eiland.

Chris Peters: “Bij de keuze van activiteiten proberen we een goede balans te vinden. Als liturgisch centrum, door het houden van diensten en pastoraal werk, en cultureel door het organiseren van exposities, concerten en rondleidingen.

De monumentale kerken, in combinatie met de mooie uitstraling van de Hoeksteen nodigen mensen uit voor een bezoek. Door het geven van rondleidingen, ook langs de graven, worden de mensen die er liggen herinnerd.”

Het prachtige kerkje in Den Hoorn en de fijne akoestiek maken het een gewilde plek. Voor muzikanten om er een concert te geven en voor liefhebbers om er naar te luisteren. Voorbeeld zijn de Holland Music Sessions, waarvoor talentvolle muzikanten uit de hele wereld naar Texel komen voor een concert. Ook dit jaar staan die weer op de agenda. Zangeres Lauri Brons, die vorig jaar ook optrad, geeft nu samen met pianiste Elisabeth Waverijn concerten. Afwisselend in Den Hoorn en De Waal.

Judith Woestenberg: “Er zijn bijvoorbeeld ook zangroepen die een paar dagen repeteren in De Hoeksteen en vervolgens een concert geven in de kerk. We hebben hier verhalenvertellers gehad, een trompettist en andere muzikanten. Onder de noemer Texel Klassiek zijn voor dit jaar al 74 concerten vastgelegd en het zal wel oplopen naar de 80 à 90.”

Vooralsnog mogen er maximaal 30 bezoekers per concert komen, vanaf eind juni waarschijnlijk 45. “Daarom houden we er per concert twee op een dag: om 16:00 en om 19:00 uur. Je moet vooraf reserveren.” De concertagenda staat op de website www.demtex.nl. Er wordt gewerkt aan een goede installatie, voor het uitzenden van diensten, concerten en andere gelegenheden.

Het Hoornder kerkje is ook een populaire locatie voor trouwerijen, als filmlocatie en er zijn uitvaarten.

Elke zondag om 10:00 uur is er een kerkdienst in Den Hoorn en in de zomermaanden afwisselend in De Koog en De Waal.

In De Hoeksteen worden voorbereidingen getroffen voor de eerste kunstexpositie. De Hoeksteen is open op dinsdag, woensdag en donderdag, van 11:00 tot 16:00 uur. Dan zijn er ook rondleidingen in en rond het Hoornder kerkje. Ook daarvoor is veel animo. “Het kerkje heeft een prachtige geschiedenis. Het gaat ook over liefde en verdriet. Mensen houden er een onuitwisbare indruk aan over”, vertelt Chris Peters. De rondleidingen worden verzorgd door vier vrijwilligers. In De Waal verzorgt Bert Kooiman rondleidingen

Populair zijn ook de ansichtkaarten en postzegels, met foto’s van Justin Segerink, die in het winkeltje in De Hoeksteen worden verkocht. De activiteiten starten na een jaar waarin er door corona veel stil kwam te liggen. Dat pakte ook voor Stichting Demtex nadelig uit. "De kerkvoogdij, van wie we de gebouwen huren, heeft ons gelukkig goed geholpen.”