Kees de Jager overleed vorige week op 100-jarige leeftijd.
Kees de Jager overleed vorige week op 100-jarige leeftijd. Foto: Pepijn Lijklema

Wat ik zeggen wou - Ode aan de ereburger

Misschien wel de bekendste en voor mij meest inspirerende Texelaar is op 100 jarige leeftijd overleden. Prof. dr. Kees de Jager was een pionier bij het ruimte onderzoeker. Hij was onder andere bedenker van de Nederlandse term "oerknal". Tot op hoge leeftijd publiceerde hij artikelen over de invloed van de zonnevlammen op het klimaat. Over de invloed van de mens bleef hij bescheiden: Dat was zijn vakgebied niet, maar zonnevlammen konden niet de volledige opwarming verklaren.

Ik heb me altijd afgevraagd hoe Kees de Jager als kind in de jaren '20 op Texel de sterren heeft beleefd? Ook had ik hem altijd nog graag willen vragen wat hij ervan vond dat we sinds 2016 op Texel weer veel meer sterren kunnen zien. Ik tipte schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra om hem een keer te interviewen over een eeuw sterren kijken vanaf Texel. Ze was gecharmeerd van het idee, maar het kwam er door omstandigheden niet van.

Eind februari vorig jaar, vlak voor de lockdown, had ik de eer hem zelf te ontmoeten. Hij speelde toen het door mij bedachte energietransitiespel "rondje Texel” met als rol de overheid. Ik durfde hem niet lastig te vallen met vragen over duisternis. Wel vulde hij netjes de enquête in over de Texelse energietransitie. Hoewel de enquêtes altijd anoniem zijn, kon ik aan de unieke ingevulde leeftijd zien welke enquête van hem was. De antwoorden blijven uiteraard geheim, maar hierdoor weet ik dat hij als Texelaar absoluut met zijn tijd meeging!

Is dat misschien het geheim om 100 te worden?


Pepijn Lijklema,

Den Burg