De ruimte waar iedereen na het prikken even een kwartiertje moet blijven zitten.
De ruimte waar iedereen na het prikken even een kwartiertje moet blijven zitten. Foto: Jeroen van Hattum

Prikken met Pfizer

Texelaars van 60 tot 65 jaar die een aantal weken geleden een vaccinatie met AstraZeneca tegen het coronavirus aan zich voorbij hebben laten gaan, komen alsnog in aanmerking voor een vaccinatie met Pfizer/BioNtech.

Dat heeft GGD Hollands Noorden donderdag laten weten. Volgens de GGD is er haast geboden. “Het vaccineren met Pfizer voor deze doelgroep gebeurt alleen op maandag 7 juni in de TXL sporthal in Den Burg. De tweede prik staat gepland op 12 juli, eveneens met Pfizer." Texelaars die behoren tot de doelgroep kunnen volgens de GGD sinds gisteren bij de eigen huisartsenpraktijk een uitnodigingsbrief ophalen. “Hierin staat een speciaal afsprakentelefoonnummer van de GGD. De afspraak kan worden gemaakt tot maandag 7 juni 12:00 uur. Mensen die zich tot die tijd melden, kunnen nog dezelfde dag worden gevaccineerd.” Texelaars (van 60 tot 65 jaar) die maandag niet kunnen, kunnen volgens de GGD vanaf zaterdag 5 juni via een landelijk callcenter een afspraak maken. “Het vaccineren vindt dan plaats op een van de vaccinatielocaties van de GGD in Den Helder, Middenmeer, Alkmaar of Hoorn. Men ontvangt hiervoor een brief van het RIVM met het juiste telefoonnummer. Ook kan online een afspraak worden gemaakt.”


Van de 6600 Texelaars (tussen de 18 en de 60 jaar) die momenteel zijn uitgenodigd voor vaccinatie in de TXL sporthal hebben volgens de GGD tot nu toe 4500 Texelaars een afspraak gemaakt (70 procent van de doelgroep). Dinsdag waren in de politiek vragen gesteld over de opkomstcijfers omdat op dat moment een vermoeden leefde dat de opkomst minder hoog was dan verwacht. Volgens een woordvoerder van de GGD ligt het werkelijke aantal Texelaars dat zich laat vaccineren in de groep 18-60 jaar echter hoger dan 70 procent. "Denk bijvoorbeeld aan de groep zorgmedewerkers die al eerder het vaccin hebben gekregen. Het is dus niet zo dat 2100 mensen (6600 min 4500) zich niet hebben laten vaccineren.” Volgens de GGD is er ook een behoorlijk aantal Texelaars dat zich heeft laten vaccineren in Den Helder. "“En misschien ook op andere plekken." Exacte aantallen zijn niet te geven.


Texelaars (van 18 tot 60 jaar) die een brief hebben ontvangen van de gemeente voor vaccinatie, maar nog geen afspraak hebben gemaakt, kunnen dat volgens de GGD deze week nog doen door te bellen met het telefoonnummer dat in de brief staat. "Als mensen later een afspraak maken, worden ze verwezen naar Den Helder.” De GGD is momenteel bezig met de eerste vaccinatieronde voor Texelaars van 18 tot 60 jaar in de TXL sporthal in Den Burg. In juli volgt daar de tweede ronde voor deze leeftijdsgroep.