Extra kosten voor aanpak van Postweg

Het college legt de gemeenteraad binnenkort de vraag voor om €12,1 miljoen uit te trekken voor de reconstructie van de Postweg. Dat is €5 miljoen meer dan aanvankelijk was geraamd in het wegenbeheerplan in 2018.

Het hogere bedrag volgens het college onder meer voort uit gestegen materiaalkosten, extra kosten voor het omleggen van kabels en leidingen, hogere kosten voor benodigde grondaankopen en het vervangen van negentien duikers. Dat laatste komt voort uit een aanpassing van de waterhuishouding op het eiland. Het college werkt ook aan plannen om een rotonde aan te leggen op de kruising van de Postweg, de Molen en de Vuurtorenweg bij De Cocksdorp en dat vergt eveneens extra investeringen.


Bedoeling is dat aan de rotonde een nieuwe toegang naar vakantiepark De Krim wordt gekoppeld. Dat moet volgens het college de veiligheid voor fietsers op de Postweg ten goede komen. Als de nieuwe rotonde en de nieuwe toegang doorgaan (er wordt nog over gesproken met belanghebbenden), verdwijnt de huidige toegang vanaf de Postweg naar De Krim. Daar is het voor automobilisten die van en naar het park of de golfbaan rijden vaak opletten wat er aan fietsers op het fietspad langs de Postweg rijdt.


Als de raad instemt met de gevraagde €12,1 miljoen wordt er in totaal €19.140.000,- geïnvesteerd in de reconstructie van het tracé Akenbuurt, Kogerweg, Nieuwlanderweg en Postweg. Voor het tracé Akenbuurt, Kogerweg, Nieuwlanderweg trok de raad eerder €7 miljoen uit. Die werkzaamheden zijn volgens een raadsinformatiebrief van het college aan de raad binnen het geraamde budget gebleven. Het traject Akenbuurt, Kogerweg, Nieuwlanderweg is sinds mei weer geopend voor verkeer.


Volgens het college is de Europese aanbesteding voor de reconstructie van de Postweg inmiddels opgestart. "Om rond de zomer van 2021 contractuele afspraken te kunnen maken met de geselecteerde aannemer is er zekerheid over de dekking van de kosten nodig." De gevraagde investering wordt besproken in de raadsvergadering van juli. Het college verwacht dat in de winters van 2021/2022 en 2022/2023 de reconstructie van de Postweg kan worden uitgevoerd. De verbindingsweg tussen het noorden en het zuiden van het eiland is al langere tijd versleten en ook niet meer geschikt voor het drukke verkeer en de zware voertuigen die er dagelijks overheen rijden. De weg begint daar ook te smal voor te worden.