De locatie van de voormalige Kompasschool aan de Molenstraat in Den Burg waar nieuwe huizen moeten komen.
De locatie van de voormalige Kompasschool aan de Molenstraat in Den Burg waar nieuwe huizen moeten komen. Foto: Dirk Kalverboer

"Steek algemene reserve in nieuwe huizen"

De miljoenen die momenteel in de algemene reserve van de gemeente zitten, zouden gebruikt moeten worden om betaalbare woningen voor Texelaars te realiseren.

Daar hield de PvdA dinsdagavond een pleidooi voor tijdens de bespreking van de jaarrekening van 2020 (programmarekening) en de begroting voor 2020 (programmabegroting). De sociaaldemocraten waren de eersten die zich concreet uitspraken over wat te doen met de algemene reserve die door een aantal meevallers dit jaar oploopt naar ruim elf miljoen euro. Volgens raadslid Nils Lely is het anders moeilijk te verkopen dat Texel wel in staat is om 45.000 toeristen te huisvesten, maar niet voldoende kan bouwen voor de eigen bevolking.

Bouwplannen

Het pleidooi kreeg tijdens de commissievergadering, waar gesproken werd over de jaarrekening van 2020 niet meteen de handen op elkaar. Wethouder Hennie Huisman (financiën) liet weten dat het college in een vergevorderd stadium is met de ontwikkeling van woningbouwplannen op zeven locaties op het eiland en dat die plannen binnenkort worden gepresenteerd, zodat de raad er in juli over kan spreken. De VVD had er binnen dat kader moeite mee dat er nu al werd voorgesteld om geld uit de algemene reserve alvast een bestemming te geven.

Presentatie

GroenLinks kon zich vinden in het pleidooi van de PvdA en de rest van de partijen hield het kruit nog even droog. William Witte (Texels Belang) stelde voor om nog even te wachten op de presentatie van de plannen voor het college voor woningbouw op zeven locaties. Wethouder Huisman gaf aan dat het college bij de woningbouwplannen bereid is om een fors verlies te nemen. Om welke locaties het gaat, werd dinsdagavond nog niet benoemd. Een daarvan is naar alle waarschijnlijkheid de locatie van de voormalige Kompasschool in Den Burg waar vorige week het nodige over te doen was omdat de woningen voor Downtown daar niet doorgaan.


VVD-raadslid Jur Schuiringa wist tijdens de vergadering te benoemen dat daar aan het CPO-project gewerkt werd (collectief particulier opdrachtgeverschap) wat de verbazing wekte bij GL-raadslid Rikus Kieft omdat dat voor de raad nieuwe informatie was.

Wat de algemene reserves betreft; volgens de gemeentelijke jaarrekening is 2020 afgesloten met een positief rekeningsaldo van €3,8 miljoen. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan een extra bijdrage van het Rijk voor tekorten die verwacht werden op de toeristenbelasting en de parkeergelden. De vertraagde uitvoering van diverse grote projecten en een voordeel op het gebied van het sociaal domein draagt eveneens bij aan het positieve resultaat. Het college heeft de raad voorgesteld om €3,5 miljoen van het positieve resultaat toe te voegen aan de algemene reserve zodat die kan groeien naar ruim €11 miljoen. Dat betekent voor de gemeente dan een stevige buffer om een (financieel) stoot te kunnen hebben.


De gemeente kreeg vorig jaar juli €2,4 miljoen van het Rijk ter compensatie. Daarvan was toen €1.878.000,- bedoeld ter compensatie van de toeristenbelasting en €530.000,- ter compensatie van misgelopen parkeerbelasting. Het geld was afkomstig uit een compensatiepakket van €550 miljoen dat het Rijk voor alle Nederlandse gemeenten beschikbaar had gesteld in verband met de coronacrisis.