De monumentale Maartenskerk in Oosterend.
De monumentale Maartenskerk in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Help de Maartenskerk

Help mee deze prachtige monumentale Maartenskerk, dé blikvanger van Oosterend, in stand te houden. Die oproep doet de Stichting Vrienden van de Maartenskerk Texel.

De stichting heeft als doel financiële middelen bijeen te brengen om dit tien eeuwen oude prachtige historische gebouw, voor nog eens vele eeuwen te behouden. Deze kerk staat in het hart van Oosterend en is omgeven door een beschermd dorpsgezicht. De Maartenskerk heeft met zijn lange geschiedenis voor heel veel mensen een bijzondere religieuze, culturele of sociale betekenis.

Historie

Het is de oudste kerk van Texel. De kerk werd als Romaans zaalkerkje in het begin van de 11e eeuw gebouwd, waarvan de tufstenen muren nog steeds te zien zijn. De kerk was destijds gewijd aan de Heilige Sint Martinus. Het zaalkerkje werd gebouwd als vervanging van een houten kerkje (anno 850).


In de loop van de eeuwen is het zaalkerkje uitgebreid tot zijn huidige vorm: kerk, zijbeuken, toren (vijftiende eeuw) en interieur (tongewelf zeventiende eeuw). De laatste uitbreiding van het voorportaal stamt uit 1724, dit is te zien aan de toen aangebrachte muurankers.

Kerk en interieur zijn al sinds 1976 een Rijksmonument. Onlangs is de restauratie van het monumentale orgel voltooid en is het koor uitgebreid, zodat daar nu ook ruimte is voor bijvoorbeeld een solist (zie foto's vóór en na de restauratie).

Vriend worden

Vriend worden kan voor €25,- of €50,- per jaar. Voor €25,- worden één activiteit en voor € 50,- twee activiteiten per jaar aangeboden. Zoals een concert, lezing of iets anders. Een eenmalige schenking behoort ook tot de mogelijkheden. Vrienden worden op de hoogte via de digitale nieuwsbrief.


De Stichting staat los van de Protestantse Waddengemeente, die eigenaar is van het gebouw. De Stichting staat ingeschreven bij de KvK onder nr. 74691864. Rek. nr. NL89RBRB0709984596 en heeft de ANBI status. Op de verstrekte gegevens is de privacywetgeving van toepassing.


Vriend worden kan door een mail sturen te sturen naar vrienden@maartenskerktexel.nl, dan een bevestiging. Ook voor vragen kan men daar terecht. Meer informatie op www.maartenskerktexel.nl

Het bestuur van de Stichting bestaat uit vijf leden en daarnaast is er een groep vrijwilligers actief.

Afbeelding