De buffetten aan boord waren de afgelopen maanden gesloten.
De buffetten aan boord waren de afgelopen maanden gesloten. Foto: Johan Habing

Buffetten aan boord TESO gaan na zeven maanden weer open

De buffetten aan boord van de Texelstroom en de Dokter Wagemaker gaan vanaf zaterdag na ruim zeven maanden weer open voor reizigers.

De buffetten waren sinds 14 oktober gesloten als gevolg van de coronamaatregelen, maar door de versoepelingen die vanaf 5 juni gelden voor onder meer de horeca kunnen ze weer open. Volgens TESO-directeur Cees de Waal gebeurt dat nog wel op aangepaste wijze omdat de horeca aan boord wordt beschouwd als 'afgeleid product van de primaire dienst van TESO oftewel het vervoeren van passagiers' en niet als reguliere horeca.


Per huishouden mag maximaal één persoon naar het buffet om wat te halen. Er wordt nog een beperkt assortiment aangeboden en diverse kassa’s zijn volgens TESO ingericht op het zelf scannen van de producten. Beperkt houdt volgens De Waal in dat er uitsluitend voorverpakte en afgedekte producten bij het buffet liggen. Warme dranken worden geserveerd in kartonnen beker met een deksel erop. Er kan ook nog alleen met pin betaald worden. Het buffet kan gebruikt worden door voetgangers en (brom)fietsers die aan boord van het salondek zitten en door mensen die met de auto zijn. Voor hen blijft volgens TESO het advies van kracht om tijdens de overtocht in de auto te blijven, maar ze kunnen naar boven om naar behoefte gebruik te maken van het beperkte assortiment. Het dragen van mondkapjes blijft verplicht aan boord. "Voor de consumptie van de producten geldt dat de passagiers hun mondkapje alleen mogen afdoen op een zitplaats om te eten of te drinken." De veerdienst had de afgelopen dagen overleg met zowel de gemeente Texel als de gemeente Den Helder en de andere Waddenveren om met elkaar af te stemmen op welke wijze de buffetten weer geopend konden zijn, omdat de horeca aan boord afwijkend is van reguliere horeca.


Bij de kiosken op de veerhavens blijft volgens TESO vanaf zaterdag het ' to-go afhaalconcept' van kracht. De kiosken mogen volgens de huidige coronarichtlijnen nog geen zitplaatsen aanbieden en ook de terrassen moeten gesloten blijven. Er kan bij de kiosken echter wel eten en drinken worden afgehaald en met de pin worden betaald. "Mensen die met een voertuig reizen wordt geadviseerd om het bij de kiosk aangeschafte eten en drinken te consumeren tijdens het verblijf op het veerhaventerrein of in het voertuig aan boord."