Texel moet opletten met nieuwe schulden

Texel moet gaan opletten met nieuwe schulden die de gemeente aangaat om (grote) investeringen te kunnen doen.

Dat blijkt uit de gemeentelijke jaarrekening over 2020 (programmarekening) die dinsdagavond door de politieke partijen werd besproken. Texel kende volgens de programmarekening vorig jaar nog een gezonde schuldenpositie, maar dat gaat dit jaar veranderen als de investeringen die de gemeente doet in de bouw van onder meer het nieuwe Onderwijscentrum (€9,4 miljoen) en de reconstructie van Postweg (€15,1 miljoen) vanaf 2021 gaan meetellen bij de schulden die afgelost moeten worden.


Volgens de programmarekening krijgt Texel vanaf dit jaar een zogeheten 'netto-schuldenquote' (geld van de gemeente op de bank minus de schulden van de gemeente) die over de 100 procent gaat. Volgens een vuistregel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is de 100 procent een grens waarbij het opletten geblazen wordt. Het passeren van de grens betekent niet dat de gemeente financieel in de problemen komt, maar het betekent wel dat raad en college nadrukkelijker de vraag moeten stellen in hoeverre het verstandig is nieuwe investeringen aan te gaan. De VVD en D66 stelden er dinsdag vragen over. De gemeente heeft al een serie investeringen in diverse grote projecten lopen en die moeten jaarlijks worden afbetaald.


Texel heeft aan de andere kant een hoge algemene reserve van meer dan elf miljoen euro en dat is voor de gemeente een appel voor de dorst. Die hoge stand is onder meer te danken aan de uitstel van grote projecten (als gevolg van corona) en miljoenen die het rijk aan de gemeente overmaakte als compensatie voor misgelopen inkomsten uit de toeristenbelasting en de parkeerbelasting. Texel hield uiteindelijk - net als meerdere gemeenten - meer geld over van de compensatie dan dat het misliep. De verwachting is dat de gemeente het geld dat overbleef (en naar de algemene reserve gaat) niet hoeft terug te storten aan het Rijk. Volgens wethouder Hennie Huisman (financiën) zou het een trendbreuk zijn als het geld wel terug zou moeten naar het Rijk.


De PvdA deed dinsdagavond, gesteund door GroenLinks, een concreet voorstel om de reserve van elf miljoen aan te wenden om betaalbare huizen voor Texelaars te realiseren. Dat plan viel in mindere aarde bij met name de VVD omdat het college al een eind op weg is met plannen voor nieuwbouw op zeven locaties. Het idee van de PvdA werd gezien als een verstoring van de plannen die al een eind op weg zijn. Texels Belang deed de partijen het verzoek te wachten op de presentatie van de plannen. Wethouder Huisman gaf al aan dat het college een verlies op de koop wil toenemen om betaalbare woningen te kunnen realiseren. Meer op pagina 2.