OSG volgende week weer volledig open

De OSG in Den Burg draait deze week nog met halve klassen op school en deels thuisonderwijs. Vanaf volgende week maandag 7 juni is de school weer volledig open voor onderwijs.

Dat heeft de OSG laten weten naar aanleiding van de landelijke versoepelingen op coronagebied. Middelbare scholen mogen sinds gisteren weer volledig open zijn en vanaf maandag 7 juni moeten ze van het ministerie van Onderwijs volledig open zijn voor onderwijs. Volgens rector Corrie Setz is er op de OSG voor gekozen om deze week nog niet volledig open te zijn, omdat het leveren van zelftesten voor de leerlingen een paar dagen vertraging had opgelopen.


Volgens het ministerie is het de bedoeling dat leerlingen en medewerkers twee keer per week een zelftest afnemen om te zien of ze negatief of positief testen op het virus. De OSG heeft de ouders per brief laten weten dat het afnemen van een zelftest vrijwillig is en dat leerlingen niet verplicht zijn een test af te leggen. Volgens Setz hebben de zelftesten bij medewerkers van de OSG inmiddels wel hun vruchten afgeworpen. "We hebben twee keer een situatie gehad dat iemand positief testte. Die mensen hebben daarna bij de teststraat van de GGD een test gedaan en daar bleken ze ook positief te testen. Dat heeft een paar uitbraken op school voorkomen." De zelftesten voor de leerlingen zijn vanaf woensdag 2 juni op school beschikbaar bij de leerlingenbalie.


De leerlingen hoeven als gevolg van de versoepelingen onderling geen 1,5 meter afstand meer tot elkaar te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand tot docenten en medewerkers houden. De school houdt daarvoor meerdere maatregelen in stand. De klassen blijven zoveel mogelijk in één lokaal, de looproutes in school blijven intact en de plastic schermen die de school vorig jaar aanschafte blijven in gebruik in de klas om afstand tussen leerling en docent te bewaren.


De maatregel van het ministerie is de afgelopen dagen binnen het voortgezet onderwijs wisselend ontvangen. Setz zegt 'gematigd blij' te zijn met de nieuwe situatie. Een deel van de docenten is nog niet gevaccineerd tegen het virus, waardoor de verplichte volledig openstelling als 'spannend' worden ervaren. De volledige openstelling vanaf 7 juni is ook relatief kort voor het begin van de grote vakantie. Voor de regio Noord, waar Texel onder valt, begint de zomervakantie zaterdag 10 juli al. De regio's Midden en Zuid zijn één en twee weken later.


Volgens Setz zal er de komende tijd ook weer aan de groepscohesie op school gewerkt moeten worden. De leerlingen waren de afgelopen maanden onderverdeeld in A- en B-groepen die of gezamenlijk in kleine samenstellingen op school waren of thuis op afstand les volgden.