Afbeelding
Foto: Eigen foto

mr Natalie schrijft...

Juridische zaken

Ook nu de zomer in de lucht hangt, spelen er helaas diverse juridische zaken op ons eiland. Omdat mijn column als advocaat een maximum aantal woorden heeft, sta ik in dit exemplaar stil bij een twee verschillende situaties. Lees je mee met de verhalen?


Het zal je maar overkomen, je komt terug van vakantie en ziet dat de buren de fundering van hun uitbouw hebben gestort. Je gaat poolshoogte nemen en ziet tot je schrik dat er ook een deel van de fundering op jullie erf ligt! Je komt thuis op adem en besluit toch het gesprek aan te gaan met de buren. Een prettig gesprek en je hebt het idee dat het wel wordt opgelost. Maar tot je verbazing zie je de dagen daarna dat er niet gecorrigeerd wordt maar door wordt gebouwd. Op de fundering die ook op jouw grond ligt. Bij toeval spreek je die week iemand van de gemeente die poolshoogte komt nemen bij de bouw van de buren. Die gemeenteambtenaar vertelt je dat de gemeente de bouw stop heeft laten zetten op straffe van een dwangsom.


Dezelfde ambtenaar heeft jou ook gerustgesteld dat het wel goed zou komen. De dagen daarna gebeurt er inderdaad niets. De bouw lijkt echt wel stilgelegd. Omdat iets je toch niet lekker zit, neem je contact op met mijn advocatenkantoor waar je hoort… dat de stappen die doorlopen worden met de gemeente bestuursrechtelijk van aard zijn, en je niet vrijwaren van de stappen die je zélf moet nemen als buurman of buurvrouw op grond van het civiele recht. Wat betekent dat als je het niet eens bent met het storten van de fundering op jouw grond, je daar direct de juridisch juiste stappen voor moet zetten. En dat dus, in dit geval, het kan betekenen dat die civiele stappen synchroon lopen met de bestuursrechtelijke stappen die zijn genomen. Maar ga niet wachten. Vraag juridische hulp en neem actie!


Wat ik helaas ook veel tegenkom is overeenkomsten die gemaakt zijn door partijen zelf. Ja ik bedoel inderdaad dat overeenkomsten zijn gemaakt zonder het inschakelen van een juridisch expert. Maar bijvoorbeeld zijn opgesteld door je neefje omdat hij bijna is afgestudeerd voor zijn rechtenstudie. Met als hoofdreden kosten te besparen. Terwijl je juist bij het opstellen van een contract héél secuur moet zijn. Als de afspraken onvoldoende duidelijk op papier staan, leidt dat later onvermijdelijk tot problemen met alle (vooral) financiële gevolgen van dien.


Zo oordeelde het Hof Leeuwarden dat er géén sprake was van een ondertekende overeenkomst voor het plaatsen van 102 tuinhuisjes, maar slechts sprake was van een ondertekende offerte voor het plaatsen van 102 tuinhuisjes. Gezien de vrijblijvende prijsaanbieding per tuinhuisje. Stel dat jouw bedrijf de intentie had een overeenkomst te hebben gesloten, kom je wel van een heel koude kermis thuis als je vervolgens niet alleen van de Rechtbank maar ook bij het Hof hoort dat er geen sprake is van een overeenkomst maar slechts van een vrijblijvende offerte. Onduidelijkheid en enorm veel extra kosten die je bij goed juridisch advies vooraf bespaard hadden kunnen blijven. Op een zonnige lenteweek!


Aloha,


mr. Natalie Sylvette Bakker