Slijter Jan de Wit neemt ons mee naar wijngaarden in Duitsland.
Slijter Jan de Wit neemt ons mee naar wijngaarden in Duitsland.

Duitsland wijnland

Nog even en buitenlandse reizen zijn weer mogelijk, al dan niet met beperkingen of (snel)testen. Een populaire bestemming voor ons is dan al gauw ons buurland Duitsland, wat natuurlijk bij uitstek geschikt is om dit met eigen vervoer te doen.

In veel deelstaten komt wijnbouw voor. Een van de bekendere is Baden-Württemberg, u weet wel het gebied rond de stad Stuttgart, tevens hoofdstad van deze deelstaat. Wat veel mensen niet weten is, dat in tegenstelling tot de meeste andere Duitse wijnbouwgebieden, de aanplant hier voor driekwart uit rood bestaat. Een klein maar fijn wijnhuis uit dit gebied is Weingut Heid uit Fellbach, een stad ten noord-oosten van Stuttgart.

De geschiedenis van dit wijnhuis voert terug tot 1699. Het jaar waarin Jacob Melchisedec Heid zich hier vestigde. Aanvankelijk hielden de vroegere generaties zich ook bezig met fruitteelt. Heden ten dage staat Markus Heid, inmiddels de 10e generatie, samen met zijn vrouw Daniëlle aan het roer van het familiebedrijf.

Nadat Markus het bedrijf in 1996 van zijn ouders heeft overgenomen is hij zich steeds meer gaan toeleggen op de productie van kwaliteitswijnen. Zo werden de literflessen uit het bedrijf verbannen.

De diversiteit van de aangeplante druivenrassen werd vergroot. Tegenwoordig wordt hier driekwart van de aanplant gebruikt voor de productie van rode wijnen. De belangrijkste druivenrassen zijn: Lemberger (ook wel bekend als Blaufrankisch), Trollinger, Pinot Noir, Merlot en Syrah. Voor de witte wijnen zijn dat natuurlijk Riesling maar ook Sauvignon Blanc, Johanniter en Sylvaner.

In 2013 is het bedrijf toegelaten als lid van het VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). Hier is veel harde arbeid aan vooraf gegaan.

De filosofie van Markus Heid is simpel: op een zo milieuvriendelijk mogelijke wijze een beperkte hoeveelheid wijnen te produceren van zeer hoogstaande kwaliteit. De zorg voor de vruchtbaarheid van de bodem, een uitgebalanceerd ecosysteem en het beschermen van planten op een milieuvriendelijke wijze, zien zij als een verplichting aan de natuur. Zo moet elke individuele druivenstok zich goed voelen. Uiteindelijk is dit terug te proeven in de wijnen. Weingut Heid is biologisch gecertificeerd en beschikt over een prachtige verkoop- en proefruimte. Als de Corona maatregelen het toelaten is een bezoek aan dit wijnbedrijf een aanrader.

Een leuk weetje is dat de wijn van Riesling en Sauvignon Blanc een verrassende combinatie is. De mineraliteit van de Riesling samen met het stuivende karakter van de Sauvignon Blanc zorgen voor een unieke wijn die het proberen meer dan waard is. De wijnen van Weingut Heid mogen allen de kwalificatie Biologisch dragen.


Jan de Wit

Afbeelding